skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego? Wstępnie rozmrozić ciasto francuskie w lodówce bez wyjmowania z torby. Otrzymasz 4 płytki. Nie musisz ich zwijać, mają więc idealny rozmiar na ciasto. Jeśli ciasto nie znajduje się w talerzach, ale w postaci długiego prostokąta zwiniętego w rolkę, możesz po prostu pokroić ten prostokąt na 2-3 części w zależności od pożądanego rozmiaru i grubości ciasta.
Krok 2:
Ułóż ciasto na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Przebij widelcem, aby ciasto równomiernie rosło podczas pieczenia. Piec ciasta w rozgrzanym do 190°C przez około 10-12 minut.
Krok 3:
Ciasta powinny dobrze wyrosnąć i trochę się zarumienić.
Krok 4:
Podczas pieczenia ciast przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową (wybierz naturalne, wysokiej jakości, lepiej 82% tłuszczu), więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem.
Krok 5:
Śmietana do śmietany powinna być wysokiej jakości, gęsta, 25-30% tłuszczu. Jeśli kwaśna śmietana jest płynna, a także w celu uzyskania gęstej konsystencji kwaśną śmietanę można wstępnie zawiesić (zawiesić w woreczku z tkaniny), aby nadmiar płynu był szklany. Alternatywnie możesz użyć zagęszczacza z torby(przeczytaj instrukcje). W misce połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy i ubij mikserem, aż będą puszyste.
Krok 6:
Ubij osobno miękkie masło i mleko skondensowane mikserem. Skondensowane mleko, podobnie jak inne produkty do kremu, wybierz wysokiej jakości, gęste. Gęstość i jakość gotowego kremu będzie zależeć od jakości wybranych składników.
Krok 7:
Połącz obie masy razem i ubij mikserem z małą prędkością, aż będą gładkie.
Krok 8:
Krem powinien być gęsty, nie płynny, ale miękki i puszysty. Włóż gotowy krem do lodówki, aż będzie potrzebny.
Krok 9:
Wróćmy teraz do ciast. Pokrój każde ciasto francuskie wzdłuż na dwa ciasta i całkowicie ostudź.
Krok 10:
Bardzo ważne jest, aby ciasta były odpowiednio schłodzone, ponieważ jeśli są choć trochę ciepłe, stopią maślaną część kremu i po prostu wypłynie. Otrzymasz 8 cienkich ciast.
Krok 11:
Zmielić jedno ciasto na małe okruchy.
Krok 12:
Ułóż ciasta jeden na drugim, dobrze posmaruj kremem, pozostawiając trochę kremu na wierzch i boki ciasta.
Krok 13:
Nie smaruj ostatniego ciasta kremem.
Krok 14:
Połóż deskę na wierzchu ciasta jakimś ciężarem i pozostaw na 10 minut, aby ciasto trochę ubić. Następnie usuń ładunek. W razie potrzeby Przytnij boki ciasta nożem.
Krok 15:
Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu i posyp okruchami. Ciasto można podawać od razu, gdy jest chrupiące lub odstawić do lodówki na 3-4 godziny do namoczenia.
Krok 16:
Udekoruj według uznania jagodami, miętą, posyp cukrem pudrem. Zostało mi trochę kremu i zrobiłem piękne gwiazdki za pomocą torby cukierniczej. Smacznego!
jak ubić śmietanę na śmietanę, dlaczego śmietana nie bije dobrze i przeczytaj wiele innych przydatnych wskazówek w artykule o śmietanie
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g