skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do robienia ciastek polecam używanie wagi kuchennej. Do miski wlej wodę, dodaj sól i cukier oraz olej słonecznikowy.
Krok 2:
Dodaj skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia (lub sodę). Na tym etapie lepiej będzie wymieszać mieszaninę, aby skrobia nie tworzyła grudek.
Krok 3:
Dodaj mąkę pszenną najwyższej jakości. Można go przesiać przez sito. Nie zrobiłam tego. Łyżką wymieszaj ciasto, aż będzie wygodne. A następnie zagnieść ciasto rękami.
Krok 4:
Powinno być gładkie, gęste ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Zbierz ciasto w kulkę i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na dwadzieścia minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na możliwie najcieńszą warstwę. Zasadniczo ciasto bez większego wysiłku różniło się od powierzchni, ale można było grać bezpiecznie i odkurzyć je mąką lub nasmarować kroplą oleju słonecznikowego.
Krok 6:
Złóż warstwę na pół dwa razy. Pozwoli to na kruchość i kruchość wątroby. I ponownie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na grubość dwóch milimetrów.
Krok 7:
Za pomocą kręconego noża pokrój ciasto na małe prostokąty. Jeśli pozostały resztki, zbierz je w kulkę, rozwałkuj i ponownie Wytnij nożem lub foremkami.
Krok 8:
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem (ja używam specjalnego nieprzywierającego arkusza teflonowego) w niewielkiej odległości od siebie. Kilka razy nakłuj każdą galetę widelcem. Jest to konieczne, aby ciasteczka nie unosiły się w bańce. Piec w piekarniku nagrzanym do stu trzydziestu stopni przez pół godziny. Czas zależy od konkretnego modelu piekarnika. Galety powinny stać się twarde, ale nie mają czasu, aby się bardzo zrumienić.
moje galetki były chrupiące na brzegach, ale miękkie na środku. Gdybym trzymał je trochę dłużej w piekarniku, stałyby się twardsze i bardziej przypominałyby zakupione.
ważne jest, aby nie przesadzać z sodą, aby galetki nie dawały jej smaku.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g