skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj tutaj suche drożdże i skórkę z cytryny, wlej cukier i sól.
2. W osobnej misce rozbijamy jajka, dodajemy dodatkowo żółtka, wlewamy mleko podgrzane do ciepłego stanu, ubijamy mikserem elektrycznym do uzyskania gładkości.
3. Wlej płynny miód do powstałej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej.
4. Wlać mieszaninę do miski do suchych składników, połączyć składniki ubijając przy niskich obrotach miksera za pomocą dyszy do ciasta.
5. Następnie zwiększamy prędkość do średniej, stopniowo dodajemy zmiękczone masło, łyżkę po łyżce, za każdym razem ubijamy ciasto, aż będzie gładkie.
6. Gotowe ciasto ubijamy przez kolejne 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
7. Dodaj rodzynki i posiekane kandyzowane owoce do ciasta, ugniataj rękami, aby dokładnie rozprowadzić dodane składniki na całej masie ciasta.
8. Nasmaruj głęboką miskę roztopionym masłem, włóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą, a na wierzchu folii czystym ręcznikiem kuchennym. Zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na około dwie godziny.
9. W międzyczasie posmaruj patelnię sprężynową o wadze 21 cm olejem do smarowania. Wytnij okrągły brązowy papier o długości 25 cm i wyrównaj podstawę cyny, zgnij ją do końca i upewnij się, że dociera do boków cyny.
10. Po upływie określonego czasu formujemy kulkę z ciasta, rozprowadzamy ją w formie wysmarowanej masłem, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciepłe miejsce, bez przeciągów, na kolejną godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
11. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą ostrego noża wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni panettone. Piec przez 50 minut. Jeśli powierzchnia nabierze zbyt intensywnego koloru, formę można pokryć folią przez ostatnie 10 minut.
12. Sprawdź gotowość za pomocą długiego drewnianego szpikulca. Przekłuwamy panettone w środku, jeśli szpikulec wyjdzie suchy-gotowy, jeśli jest mokry-trzymamy go w piekarniku.
gotowe wypieki pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut przed wyjęciem z formy. Następnie posyp cukrem pudrem.
podawaj na świątecznym stole.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g