Wielkanocne panettone

Włoskie świąteczne ciasto w domu! Wielkanocne panettone zachwyci całą rodzinę, jego smak różni się od zwykłych ciast wielkanocnych. Jeśli zapakujesz taki panettone w folię spożywczą, może być przechowywany do pięciu dni w temperaturze pokojowej. Resztki wypieków można również wykorzystać do przygotowania budyniu i słodkich zapiekanek. Chociaż jest mało prawdopodobne, że panettone zostanie, bo to takie pyszne!
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 71 % 46 g
308 kcal
IG: 2 / 18 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Przesiej mąkę do miski, dodaj tutaj suche drożdże i skórkę z cytryny, wlej cukier i sól.

2. W osobnej misce rozbijamy jajka, dodajemy dodatkowo żółtka, wlewamy mleko podgrzane do ciepłego stanu, ubijamy mikserem elektrycznym do uzyskania gładkości.

3. Wlej płynny miód do powstałej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej.

4. Wlać mieszaninę do miski do suchych składników, połączyć składniki ubijając przy niskich obrotach miksera za pomocą dyszy do ciasta.

5. Następnie zwiększamy prędkość do średniej, stopniowo dodajemy zmiękczone masło, łyżkę po łyżce, za każdym razem ubijamy ciasto, aż będzie gładkie.

6. Gotowe ciasto ubijamy przez kolejne 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

7. Dodaj rodzynki i posiekane kandyzowane owoce do ciasta, ugniataj rękami, aby dokładnie rozprowadzić dodane składniki na całej masie ciasta.

8. Nasmaruj głęboką miskę roztopionym masłem, włóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą, a na wierzchu folii czystym ręcznikiem kuchennym. Zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na około dwie godziny.

9. W międzyczasie posmaruj patelnię sprężynową o wadze 21 cm olejem do smarowania. Wytnij okrągły brązowy papier o długości 25 cm i wyrównaj podstawę cyny, zgnij ją do końca i upewnij się, że dociera do boków cyny.

10. Po upływie określonego czasu formujemy kulkę z ciasta, rozprowadzamy ją w formie wysmarowanej masłem, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciepłe miejsce, bez przeciągów, na kolejną godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

11. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą ostrego noża wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni panettone. Piec przez 50 minut. Jeśli powierzchnia nabierze zbyt intensywnego koloru, formę można pokryć folią przez ostatnie 10 minut.

12. Sprawdź gotowość za pomocą długiego drewnianego szpikulca. Przekłuwamy panettone w środku, jeśli szpikulec wyjdzie suchy-gotowy, jeśli jest mokry-trzymamy go w piekarniku.

gotowe wypieki pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut przed wyjęciem z formy. Następnie posyp cukrem pudrem.

podawaj na świątecznym stole.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy