skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce dodaj dwukrotnie przesianą mąkę. Dodaj cukier i proszek do pieczenia do ciasta.
Krok 2:
Umyj jajka i wbij do miski na mąkę.
Krok 3:
Wymieszaj przyszłe ciasto łyżką.
Krok 4:
Dodaj mleko do miski. Może być chłodny lub w temperaturze pokojowej. Nie ma różnicy.
Krok 5:
Ciasto dokładnie zmieść. Jeśli nie jest to już wygodne z łyżką, ugniataj rękami.
Krok 6:
Migdały można również pozostawić w całości. Ale wcześniej trochę go rozdrobniłem nożem. Okruchy również nie powinny być tutaj osiągane, ponieważ przy mniej lub bardziej dużych kawałkach Biscotti będą wyglądać apetycznie podczas krojenia.
Krok 7:
Dodaj migdały do ciasta i wymieszaj, aby uzyskać równomierne rozprowadzenie orzechów na cieście. Z ciasta zwiń batonik o szerokości około czterech centymetrów. I lekko spłaszcz go na krawędziach. Połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem słonecznikowym i piecz w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez dwadzieścia minut. Użyłem specjalnej teflonowej maty do pieczenia.
Krok 8:
Tak wyglądają batony po pierwszym upieczeniu. Dobrze się chwyciły i zwiększyły objętość. Ale powinny być nadal miękkie w środku.
Krok 9:
Ostrym nożem pokrój batoniki ukośnie na kawałki o szerokości półtora centymetra. Połóż z powrotem na blasze do pieczenia i piecz ponownie w piekarniku w tej samej temperaturze (sto osiemdziesiąt stopni) przez pół godziny. Lub do momentu, gdy ciasteczka w końcu wyschną.
taka klasyczna wersja Biscotti nazywa się" Biscotti di Prato " - Biscotti di Prato. A z orzechów tradycyjnie zawiera tylko migdały. Ale jeśli chcesz, możesz dodać pistacje, żurawinę, a nawet kieliszek lub inny aromatyczny Amaretto do ciasteczek.
pieczenie po raz drugi ma na celu całkowite wysuszenie Biscotti. Te ciasteczka powinny być bardzo suche, chrupiące i przewiewne.
ze względu na brak nadmiaru wilgoci takie ciasteczka mogą być przechowywane przez bardzo długi czas, do kilku miesięcy. Ale zalecam przechowywanie go nie dłużej niż dwa tygodnie.
Biscotti okazało się umiarkowanie słodkie, z delikatnym posmakiem migdałów. Zasadniczo można nawet zwiększyć liczbę orzechów, aby ich smak był bardziej wyraźny.
jako śniadanie z mocnym, aromatycznym Americano, moje rumiane Biscotti poszły z hukiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g