Klasyczne ciasteczka owsiane według GOST ZSRR na margarynie

ze zwykłych produktów, oryginalne, najlepsze! Ciasteczka owsiane według GOST to ten sam, klasyczny, którego smak natychmiast zapamiętasz, gdy tylko spróbujesz. Miękki, delikatny, o delikatnym smaku owsianym. Przygotowanie go nie zajmie ci tyle czasu, ile mogłoby się początkowo wydawać.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 76 % 55 g
344 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasteczka owsiane według GOST ZSRR? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Margarynę można zastąpić masłem. Osobiście częściej używam margaryny do robienia ciastek. Z kremową dobrą margaryną ciasteczka są smaczniejsze, a ponadto są tańsze. Rodzynki powinny być bez pestek. Wyjmij margarynę z lodówki na 1-1,5 godziny. Zamiast melasy możesz wziąć miód lub dżem bez pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej rodzynki gorącą wodą o temperaturze około 70°C. Nie używaj wrzącej wody, rodzynki się w niej ugotują. Po 10 minutach spuść wodę przez sito i osusz rodzynki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, zrób ją z płatków owsianych. Wystarczy zmielić wymaganą ilość w młynku do kawy lub blenderze. Na początku przygotowania ciasta margaryna powinna już stać się miękka, ale nie rozprzestrzeniać się. Zanurz wszystkie składniki z wyjątkiem mąki (obu rodzajów), sody i wody w misce blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przerwij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli pozostaną małe kawałki rodzynek-w porządku, nie wpłynie to na smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś powstałą masę do głębokiej miski z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest zagnieść ciasto. Zmiel go łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej wodę do 50 stopni. Jeśli nie masz specjalnego termometru do gotowania, żądaną temperaturę wody można uzyskać w następujący sposób. Wymieszaj wrzącą wodę z lodowatą przegotowaną wodą w stosunku 1: 1. Dodaj mąkę owsianą i ciepłą wodę do ciasta. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i nasycić je tlenem. Wlej połowę mąki do miski. Dodaj sodę i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na cieście. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Ciasto powinno być miękkie, delikatne, zebrać się w kulkę i nie pełzać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich zwiń 2 kulki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do pieczenia użyj dużej blachy do pieczenia. Przykryj pergaminem i równomiernie rozprowadź na nim kulki ciasta. Rozwałkuj każdą kulkę wałkiem do ciasta lub spłaszcz płaskim dnem szklanki do grubości ciasta 4-5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka na środkowej półce rozgrzanego piekarnika w trybie góra-dół przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Sprawdź gotowość ciasteczek z wyglądu, powinno się trochę zrumienić. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

ciasteczka owsiane według GOST są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Schłodzone ciasteczka stają się bardziej miękkie i na wierzchu. Ale to nie czyni go mniej smacznym.

ciepłe klasyczne ciasteczka owsiane są pyszne z mlekiem. Zimno - z gorącą herbatą lub kawą.

jeśli lubisz bardziej suche ciasteczka owsiane, wydłuż czas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Melasa - 296   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy