skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasteczka owsiane według GOST ZSRR? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Margarynę można zastąpić masłem. Osobiście częściej używam margaryny do robienia ciastek. Z kremową dobrą margaryną ciasteczka są smaczniejsze, a ponadto są tańsze. Rodzynki powinny być bez pestek. Wyjmij margarynę z lodówki na 1-1,5 godziny. Zamiast melasy możesz wziąć miód lub dżem bez pestek.
Krok 2:
Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej rodzynki gorącą wodą o temperaturze około 70°C. Nie używaj wrzącej wody, rodzynki się w niej ugotują. Po 10 minutach spuść wodę przez sito i osusz rodzynki.
Krok 3:
Jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, zrób ją z płatków owsianych. Wystarczy zmielić wymaganą ilość w młynku do kawy lub blenderze. Na początku przygotowania ciasta margaryna powinna już stać się miękka, ale nie rozprzestrzeniać się. Zanurz wszystkie składniki z wyjątkiem mąki (obu rodzajów), sody i wody w misce blendera.
Krok 4:
Przerwij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli pozostaną małe kawałki rodzynek-w porządku, nie wpłynie to na smak.
Krok 5:
Przenieś powstałą masę do głębokiej miski z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest zagnieść ciasto. Zmiel go łyżką.
Krok 6:
Podgrzej wodę do 50 stopni. Jeśli nie masz specjalnego termometru do gotowania, żądaną temperaturę wody można uzyskać w następujący sposób. Wymieszaj wrzącą wodę z lodowatą przegotowaną wodą w stosunku 1: 1. Dodaj mąkę owsianą i ciepłą wodę do ciasta. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Przesiej mąkę pszenną, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i nasycić je tlenem. Wlej połowę mąki do miski. Dodaj sodę i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na cieście. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Ciasto powinno być miękkie, delikatne, zebrać się w kulkę i nie pełzać.
Krok 8:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich zwiń 2 kulki.
Krok 9:
Do pieczenia użyj dużej blachy do pieczenia. Przykryj pergaminem i równomiernie rozprowadź na nim kulki ciasta. Rozwałkuj każdą kulkę wałkiem do ciasta lub spłaszcz płaskim dnem szklanki do grubości ciasta 4-5 mm.
Krok 10:
Piecz ciasteczka na środkowej półce rozgrzanego piekarnika w trybie góra-dół przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Sprawdź gotowość ciasteczek z wyglądu, powinno się trochę zrumienić. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
ciasteczka owsiane według GOST są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Schłodzone ciasteczka stają się bardziej miękkie i na wierzchu. Ale to nie czyni go mniej smacznym.
ciepłe klasyczne ciasteczka owsiane są pyszne z mlekiem. Zimno - z gorącą herbatą lub kawą.
jeśli lubisz bardziej suche ciasteczka owsiane, wydłuż czas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g