skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania awokado na śniadanie. Awokado w tym przepisie należy wybrać dojrzałe, miękkie. Biorę jaja przepiórcze,ale możesz wziąć dowolny rozmiar. Przyprawy do smaku. Sok z cytryny do awokado, aby zapobiec brązowieniu. Przygotuj kawałek folii. Rozgrzej piekarnik do 180 gr.
Krok 2:
Umyj dojrzałe miękkie awokado, osusz. Ostrym nożem przeciąć na pół. Usuń nasiona i resztki skóry. Nasiona można pozostawić i wykiełkować - można wyhodować piękną roślinę doniczkową. Skrop połówki awokado sokiem z cytryny.
Krok 3:
Zrób gniazda z kawałków folii, aby połowa awokado mocno się w niej trzymała i nie obracała. Jest to konieczne, aby po wylaniu surowego jajka nie rozlało się ono na stół lub blachę do pieczenia w piekarniku. Włóż do nich połówki awokado, sól.
Krok 4:
Jeśli używasz jaj przepiórczych, to właśnie wchodzą one w wycięcie z nasion. Jeśli jaja kurze, to wycięcie powinno być większe. Aby to zrobić, użyj łyżki, aby wyciąć miejsce, w którym wejdzie jajko kurze z miąższu awokado. Ostrożnie rozbij jajka i wlej do awokado. Sól, pieprz do smaku. Włóż połówki awokado z jajkiem do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.Czas będzie zależał od tego, które jaja lubisz: suche lub lekko wilgotne
Krok 5:
Ostrożnie wyjmij gotowe awokado z jajkami z piekarnika, połóż na talerzu i możesz podać je na śniadanie. Świeżo parzona herbata lub świeżo parzona kawa uzupełnią to śniadanie.
egzotyczna "gruszka aligatora", "Persea American" lub awokado to owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny laurowych. Ojczyzną tego wiecznie zielonego drzewa jest Meksyk. Na planecie rośnie ponad 400 rodzajów awokado, a dzięki swoim wyjątkowym właściwościom został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako najbardziej pożywny owoc na świecie.
dojrzałe awokado ma miąższ przypominający pastę, przypominający najdelikatniejsze masło o orzechowym odcieniu. Owoce zawierają biologicznie aktywne elementy, które zapobiegają starzeniu się, a potas, który jest dobry dla serca, jest większy niż w bananie. Wartość odżywcza 100 g owoców wynosi około 200-240 kcal.
dobroczynne właściwości awokado wynikają z jego unikalnego składu. Owoce zawierają:
- Foliany
- niacyna, tiamina
- ryboflawina, pirydoksyna
- witaminy z grup A, C, E, K, PP, D
- pantotenowy, kwas oleinowy
- miedź, potas, wapń, sód, magnez, fosfor, cynk, żelazo, selen
- błonnik pokarmowy
- wielonienasycone kwasy organiczne
- tłuszcze roślinne (około 48 z całej masy)
- węglowodany, białka
awokado prawie nie zawiera cukrów (tylko około 1.5) i szkodliwych tłuszczów, dzięki czemu jest włączone do diety diabetyków. Jedząc tylko 50 gramów awokado, osoba otrzymuje dzienną objętość karotenoidów, korzystnych dla wzroku i młodości skóry. Tłuszcze roślinne zawarte w awokado są łatwo wchłaniane przez organizm i nie podnoszą poziomu cholesterolu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g