awokado na śniadanie

proste przygotowanie zdrowego śniadania. Najłatwiejszą rzeczą do zjedzenia awokado na śniadanie jest zjedzenie go na surowo. Ale dla odmiany możesz upiec go z jajkiem, wtedy otrzymasz obfite i zdrowe śniadanie. Możesz wziąć dowolne jajka. Ponadto, aby uzupełnić ten przepis, możesz upiec pokrojony boczek lub ser z awokado i jajkiem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 66 % 19 g
węglowodany 24 % 7 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania awokado na śniadanie. Awokado w tym przepisie należy wybrać dojrzałe, miękkie. Biorę jaja przepiórcze,ale możesz wziąć dowolny rozmiar. Przyprawy do smaku. Sok z cytryny do awokado, aby zapobiec brązowieniu. Przygotuj kawałek folii. Rozgrzej piekarnik do 180 gr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dojrzałe miękkie awokado, osusz. Ostrym nożem przeciąć na pół. Usuń nasiona i resztki skóry. Nasiona można pozostawić i wykiełkować - można wyhodować piękną roślinę doniczkową. Skrop połówki awokado sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób gniazda z kawałków folii, aby połowa awokado mocno się w niej trzymała i nie obracała. Jest to konieczne, aby po wylaniu surowego jajka nie rozlało się ono na stół lub blachę do pieczenia w piekarniku. Włóż do nich połówki awokado, sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli używasz jaj przepiórczych, to właśnie wchodzą one w wycięcie z nasion. Jeśli jaja kurze, to wycięcie powinno być większe. Aby to zrobić, użyj łyżki, aby wyciąć miejsce, w którym wejdzie jajko kurze z miąższu awokado. Ostrożnie rozbij jajka i wlej do awokado. Sól, pieprz do smaku. Włóż połówki awokado z jajkiem do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.Czas będzie zależał od tego, które jaja lubisz: suche lub lekko wilgotne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wyjmij gotowe awokado z jajkami z piekarnika, połóż na talerzu i możesz podać je na śniadanie. Świeżo parzona herbata lub świeżo parzona kawa uzupełnią to śniadanie.

egzotyczna "gruszka aligatora", "Persea American" lub awokado to owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny laurowych. Ojczyzną tego wiecznie zielonego drzewa jest Meksyk. Na planecie rośnie ponad 400 rodzajów awokado, a dzięki swoim wyjątkowym właściwościom został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako najbardziej pożywny owoc na świecie.
dojrzałe awokado ma miąższ przypominający pastę, przypominający najdelikatniejsze masło o orzechowym odcieniu. Owoce zawierają biologicznie aktywne elementy, które zapobiegają starzeniu się, a potas, który jest dobry dla serca, jest większy niż w bananie. Wartość odżywcza 100 g owoców wynosi około 200-240 kcal.

dobroczynne właściwości awokado wynikają z jego unikalnego składu. Owoce zawierają:
- Foliany
- niacyna, tiamina
- ryboflawina, pirydoksyna
- witaminy z grup A, C, E, K, PP, D
- pantotenowy, kwas oleinowy
- miedź, potas, wapń, sód, magnez, fosfor, cynk, żelazo, selen
- błonnik pokarmowy
- wielonienasycone kwasy organiczne
- tłuszcze roślinne (około 48 z całej masy)
- węglowodany, białka
awokado prawie nie zawiera cukrów (tylko około 1.5) i szkodliwych tłuszczów, dzięki czemu jest włączone do diety diabetyków. Jedząc tylko 50 gramów awokado, osoba otrzymuje dzienną objętość karotenoidów, korzystnych dla wzroku i młodości skóry. Tłuszcze roślinne zawarte w awokado są łatwo wchłaniane przez organizm i nie podnoszą poziomu cholesterolu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy