skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę na cieście bez drożdży? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Najpierw zagnieść ciasto. Jak zrobić ciasto? W głębokiej misce ubij jajko kurze. Wcześniej pamiętaj, aby dobrze umyć jajko sodą lub detergentem. Wlej olej roślinny i mleko. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 3,2%. Dodaj sól i wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie.
Krok 2:
Przesiej mąkę. Dodaj połowę określonej ilości mąki. Wymieszaj masę i zacznij stopniowo dodawać pozostałą mąkę, zagniatając ciasto. Gdy łyżka stanie się trudna do wymieszania, połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 3:
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Włóż z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 15 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj produkty do nadzienia. Taką pizzę można upiec z absolutnie dowolnym nadzieniem. Do nadzienia wybrałem gotowaną kiełbasę, marynowane grzyby, cebulę i ser. Pokrój kiełbasę i grzyby na dowolne kawałki, cebulę na cienkie pierścienie, zetrzyj ser.
Krok 4:
Następnie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienką warstwę, która pasuje do blachy do pieczenia lub patelni do pizzy. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego lub przykryj pergaminem. Umieść półfabrykat ciasta w formie lub na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz zrobić niskie boki.
Krok 5:
Posmaruj wierzch ciasta mieszanką sosu pomidorowego i majonezu. Zamiast sosu możesz wziąć keczup lub koncentrat pomidorowy. Użyłem domowego sosu pomidorowego, więc w przyszłości nie dodałem świeżych pomidorów.
Krok 6:
Połóż cebulę pokrojoną w pierścienie na cieście, Pizza okaże się jaśniejsza i bardziej kolorowa, jeśli użyjesz fioletowej cebuli. Zastosowanie innych warzyw: pomidorów, papryki doda również kolorów i smaku, ale należy pamiętać, że będzie z nich więcej wilgoci, dlatego w przypadku ich użycia konieczne będzie wydłużenie czasu pieczenia w piekarniku.
Krok 7:
Następnie włóż posiekaną gotowaną kiełbasę. Możesz użyć innego rodzaju kiełbasy: wędzonej, częściowo wędzonej lub kiełbasy. Jako ostry dodatek umieściłem marynowane grzyby leśne (białe), możesz wziąć smażone lub solone grzyby, odpowiednie są również oliwki lub drobno posiekany ogórek kiszony.
Krok 8:
Posyp pizzę drobno startym serem na wierzchu. Ser może być dowolny, zarówno twardy, jak i miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że nie zawiera substytutów tłuszczów mlecznych i jest smaczny. Wyślij pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Daję przybliżony czas, skup się na pracy piekarnika, grubości rozwałkowanego ciasta i użytym nadzieniu. Wyjmij gotową pizzę z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal / 100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g