skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z klopsikami z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli nie ma bulionu z kurczaka, możesz ugotować zupę na wodzie. Mam mielonego fileta z kurczaka, możesz użyć gotowej wersji sklepowej. Warzywa będą odpowiednie zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 2:
Sól mielona, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Uformuj mielone klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Aby mięso mielone mniej przylegało do dłoni, zwilż je lekko wodą.
Krok 4:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Obierz marchewki, pokrój w kostkę lub ćwiartki.
Krok 5:
Obierz cebulę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Możesz wziąć pieprz w różnych kolorach.
Krok 7:
W rondlu o odpowiedniej objętości zagotuj bulion z kurczaka (lub wodę). Zanurz klopsiki z kurczaka w bulionie, wymieszaj. Gotuj klopsiki na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 8:
Włóż przygotowaną marchewkę i cebulę do bulionu. Gotuj przez 5-7 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia zupy.
Krok 9:
Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę.
Krok 10:
Włóż pokrojone ziemniaki do zupy.
Krok 11:
Dodaj przygotowaną paprykę, wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia. Po 2-3 minutach sól zupy. Sól zupy powinna być zawsze pod koniec gotowania, gdy warzywa są prawie gotowe i mogą równomiernie wchłonąć sól. Jeśli zbyt wcześnie posolisz zupę, gdy warzywa są jeszcze twarde, sól pozostanie w bulionie, a warzywa będą bez smaku. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie.
Krok 12:
Pod koniec gotowania dodaj groszek ziela angielskiego i liść laurowy, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 13:
Pozostaw zupę na wyłączonym kuchence na 10-15 minut i podawaj.
Krok 14:
Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g