kruche ciasto śliwkowe

ciasto śliwkowe z chrupiącą skórką to hymn do mijającego lata. Nie sposób nie zakochać się w przepisie na ciasto. Delikatny ser twarogowy, chrupiące kruche ciasto, przyjemna Śliwkowa kwaskowatość, aromat cynamonu. Przygotowanie wypieków jest szybkie i proste. Ciasto śliwkowe nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda bardzo elegancko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 60 % 31 g
285 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Wcześniej wyjmij masło z lodówki,aby miało czas na zmiękczenie. Jaja kurze również powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz miękkie masło, cukier i sól (na czubku noża). Ubij miksturę mikserem elektrycznym (na niskich obrotach), aż będzie kremowa. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej (ile i jak dodać, przeczytaj instrukcje).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodawaj jajka pojedynczo. W takim przypadku nie zatrzymuj procesu ubijania, za każdym razem mieszając masę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Konsystencja mieszanki powinna być lepka i jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wymieszaj proszek do pieczenia z niewielką ilością mąki, aby lepiej rozprowadził się na cieście. Możesz go zastąpić sodą (1 herbata. l.) zgaszony 3% octem (1 łyżka. l.). Nie musisz mieszać go osobno z mąką. Natychmiast wyślij do mieszanki olejowej. Porcjami dodaj mąkę. Ponieważ właściwości mąki mogą się różnić, może być potrzebna mniej więcej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być plastyczny i miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Długie ugniatanie ciasta nie jest konieczne, aby masło z ciepła dłoni nie stopiło się i nie spłynęło. Zbierz ciasto w kulkę. Podziel go na dwie równe części. Uformuj z nich 2 talerze, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty niezbędne do nadzienia. Jakie śliwki będą najlepsze? Weź słodko - kwaśne lekko niedojrzałe owoce. Zbyt miękkie dojrzałe owoce podczas pieczenia zamieniają się w owsiankę i tracą swój kształt, co negatywnie wpłynie na wygląd i smak pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj krem. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się zawartości w kuchni podczas ubijania, użyj dużego pojemnika. Połącz w nim dobrze schłodzone mascarpone, jajko i cukier puder. Możesz zastąpić proszek cukrem, ale wtedy będziesz musiał ubijać dłużej, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę mikserem z dużą prędkością, aż będzie gładka. Jeśli chcesz, wlej łyżkę aromatycznego koniaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj śliwki pod bieżącą zimną wodą. Osusz je ręcznikami papierowymi. Pokrój owoce wzdłuż na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na kolejne 2 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z zamrażarki. Zetrzyj pierwszą płytkę na grubej tarce w formie wyłożonej pergaminem. Lekko ubij. Lepiej jest wziąć kształt z wysokimi bokami, aby sok owocowy nie wyciekł, a ciasto się nie przypaliło. Wygodne jest użycie dzielonego pojemnika na ciasta. Gotowe wypieki będą łatwiejsze do usunięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na ciasto nałóż bitą śmietanę mascarpone. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wymieszaj cukier i cynamon w osobnym pojemniku. Z dodatkiem cynamonu uważaj. Ta przyprawa ma dość ostry smak, więc nie wyrzucaj jej więcej niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie smak wypieków zostanie zepsuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż plasterki śliwek na wierzchu. Posyp je równomiernie mieszanką cukru i cynamonu, aby po upieczeniu karmelizowały.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj drugą część ciasta na wierzchu. Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 40 minut. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki, być może czas i temperatura pieczenia będą musiały zostać zmienione. Jak sprawdzić gotowość ciasta? Kiedy zobaczysz, że wierzch ciasta się zarumienił, przebij go drewnianą wykałaczką. Jeśli wyszedł suchy, jest gotowy. Wyjmij ciasto z formy po ostygnięciu, w przeciwnym razie pęknie.

przed podaniem posyp schłodzone ciasto śliwkowe drobnym sitkiem cukrem pudrem. W razie potrzeby udekoruj go świeżymi liśćmi mięty.

ilości cukru w nadzieniu różnią się według własnych upodobań. Jeśli używane owoce nie są bardzo dojrzałe i kwaśne, cukier będzie musiał wziąć więcej.

mascarpone można zastąpić tłustą śmietaną lub śmietaną(co najmniej 33% tłuszczu).

do kremu mascarpone można dodać suszone na suchej patelni, a następnie zmiażdżone migdały w blenderze. Lub przed pieczeniem posyp ciasto płatkami migdałów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy