skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową pizzę mięsną? Przygotuj wszystkie składniki: ciasto, sos pomidorowy według własnego gustu, użyłem pomidorów we własnym soku. Jeśli sam gotujesz mięso mielone, umyj mięso, osusz i przekręć przez maszynę do mięsa, dobrze wymieszaj. Umyj świeże pieczarki, osusz ręcznikami papierowymi. Wziąłem twardy ser, ale mozzarella też będzie działać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem.
Krok 2:
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Podsmaż cebulę do miękkości, dodaj mięso mielone, czosnek i smaż, ugniatając mięso mielone widelcem lub łyżką. Mieszać.
Krok 3:
Pomidory we własnym soku wstępnie ugotuj na patelni, aż płyn wyparuje, a masa stanie się gęsta jak sos. Sól i, jeśli chcesz, dodaj 1 herbatę. l włoskich ziół lub suchej bazylii. Dodałem też szczyptę mielonego cynamonu dla smaku, ale nie jest to konieczne.
Krok 4:
Włóż powstały sos do gotowego mięsa mielonego. Możesz użyć gotowego sosu pomidorowego według własnych upodobań. W takim przypadku nie trzeba go gotować, wystarczy dodać na patelnię do mięsa mielonego, wymieszać i dusić przez kilka minut.
Krok 5:
Przenieś gotowe nadzienie mięsne do pojemnika i ostudź.
Krok 6:
Umyte, wysuszone i obrane grzyby pokrój w duże plasterki i smaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.
Krok 7:
Jak zrobić ciasto na pizzę? Przygotuj główne produkty: przesianą mąkę, drożdże, wodę, oliwę z oliwek. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Podgrzej trochę wodę.
Krok 8:
Do przesianej mąki dodaj suche drożdże. Wymieszać.
Krok 9:
Dodaj sól i cukier. Wymieszać.
Krok 10:
Delikatnie wlej ciepłą wodę. Trochę zamieszaj. Woda powinna wynosić około 30 stopni. W gorącej wodzie drożdże umrą, ale w zimnej wodzie nie będą działać.
Krok 11:
Teraz wlej oliwę z oliwek i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40 minut. Zmiażdż ciasto, pozostaw na kolejne 20 minut, po czym ciasto jest gotowe do pracy.
Krok 12:
Rozłóż połowę ciasta (ponieważ z podanej liczby składników wychodzą 2 pizze) i rozciągnij dłońmi na patelni do pizzy (Średnica 30 cm). Należy to zrobić ostrożnie, posypując mąką i ściskając dłońmi, ponieważ nasze ciasto jest dość cienkie.
Krok 13:
Rozłóż na cieście i rozprowadź sos mięsny.
Krok 14:
Pokrój pomidora i ułóż na wierzchu. Weź twarde pomidory, ponieważ miękkie i soczyste podczas pieczenia stracą swój kształt i dadzą dodatkowy sok.
Krok 15:
Paprykę pokroić w cienkie pierścienie i ułożyć na pomidorach.
Krok 16:
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Posyp połowę sera pizzą.
Krok 17:
Pokrój niezbyt drobno czerwoną cebulę, połóż ją nad warstwą sera.
Krok 18:
Teraz ułóż smażone pieczarki na wierzchu, aby nie zgubiły się w nadzieniu.
Krok 19:
Posyp pizzę pozostałą połową sera i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 °c na 10-15 minut. Umieść pizzę nieco poniżej środkowego poziomu. Piec do miękkości. Radzę, aby główne nadzienie zostało już ugotowane, wystarczy upiec ciasto, stopić ser i trochę usmażyć warzywa.
Krok 20:
Po wyjęciu pizzy z piekarnika posyp ją drobno posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub liśćmi bazylii. To wszystko, pizza jest gotowa. Smacznego!
mielona może być dowolna wołowina, wieprzowina, kurczak.
wszystkie pozostałe składniki nadzienia można również uzupełnić lub zmienić.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g