domowa pizza mięsna

Domowa, mięsna, obfita, aromatyczna, na obiad dla całej rodziny! Pizza mięsna nie potrzebuje reklamy! Po prostu zakochałem się w cieście. Ugniatanie jest proste, praca z nim jest łatwa. Okazuje się, że pizza jest doskonała. Cienkie, chrupiące ciasto, nadzienie soczyste, o bogatym smaku. Przepis można zmienić według własnego uznania.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 45 % 15 g
182 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową pizzę mięsną? Przygotuj wszystkie składniki: ciasto, sos pomidorowy według własnego gustu, użyłem pomidorów we własnym soku. Jeśli sam gotujesz mięso mielone, umyj mięso, osusz i przekręć przez maszynę do mięsa, dobrze wymieszaj. Umyj świeże pieczarki, osusz ręcznikami papierowymi. Wziąłem twardy ser, ale mozzarella też będzie działać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Podsmaż cebulę do miękkości, dodaj mięso mielone, czosnek i smaż, ugniatając mięso mielone widelcem lub łyżką. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory we własnym soku wstępnie ugotuj na patelni, aż płyn wyparuje, a masa stanie się gęsta jak sos. Sól i, jeśli chcesz, dodaj 1 herbatę. l włoskich ziół lub suchej bazylii. Dodałem też szczyptę mielonego cynamonu dla smaku, ale nie jest to konieczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż powstały sos do gotowego mięsa mielonego. Możesz użyć gotowego sosu pomidorowego według własnych upodobań. W takim przypadku nie trzeba go gotować, wystarczy dodać na patelnię do mięsa mielonego, wymieszać i dusić przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe nadzienie mięsne do pojemnika i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyte, wysuszone i obrane grzyby pokrój w duże plasterki i smaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić ciasto na pizzę? Przygotuj główne produkty: przesianą mąkę, drożdże, wodę, oliwę z oliwek. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Podgrzej trochę wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do przesianej mąki dodaj suche drożdże. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól i cukier. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wlej ciepłą wodę. Trochę zamieszaj. Woda powinna wynosić około 30 stopni. W gorącej wodzie drożdże umrą, ale w zimnej wodzie nie będą działać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz wlej oliwę z oliwek i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40 minut. Zmiażdż ciasto, pozostaw na kolejne 20 minut, po czym ciasto jest gotowe do pracy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połowę ciasta (ponieważ z podanej liczby składników wychodzą 2 pizze) i rozciągnij dłońmi na patelni do pizzy (Średnica 30 cm). Należy to zrobić ostrożnie, posypując mąką i ściskając dłońmi, ponieważ nasze ciasto jest dość cienkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na cieście i rozprowadź sos mięsny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój pomidora i ułóż na wierzchu. Weź twarde pomidory, ponieważ miękkie i soczyste podczas pieczenia stracą swój kształt i dadzą dodatkowy sok.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Paprykę pokroić w cienkie pierścienie i ułożyć na pomidorach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Posyp połowę sera pizzą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój niezbyt drobno czerwoną cebulę, połóż ją nad warstwą sera.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz ułóż smażone pieczarki na wierzchu, aby nie zgubiły się w nadzieniu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp pizzę pozostałą połową sera i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 °c na 10-15 minut. Umieść pizzę nieco poniżej środkowego poziomu. Piec do miękkości. Radzę, aby główne nadzienie zostało już ugotowane, wystarczy upiec ciasto, stopić ser i trochę usmażyć warzywa.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po wyjęciu pizzy z piekarnika posyp ją drobno posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub liśćmi bazylii. To wszystko, pizza jest gotowa. Smacznego!

mielona może być dowolna wołowina, wieprzowina, kurczak.

wszystkie pozostałe składniki nadzienia można również uzupełnić lub zmienić.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy