skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić angielską klasyczną babeczkę z rodzynkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Jajka i olej na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość.
Krok 2:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie pracować mikserem. Pokrój masło w kostkę i włóż do miski, dodaj cukier, wanilinę i sól. Ubij wszystko, aż będzie gładkie i puszyste.
Krok 3:
Umyj jajka mydłem. Kontynuuj ubijanie ciasta, dodając po jednym jajku do miski z ciastem.
Krok 4:
Dobrze ubij, aż będzie puszysty. Czas włączyć piekarnik o 170 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 5:
Aby rodzynki stały się bardziej miękkie i usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej je ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Wymieszaj, aby woda dostała się do wszystkich skórek. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ rodzynki się zagotują. Nie myłem rodzynek, ponieważ użyłem moich domowych. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 7:
W małych porcjach dodaj mąkę i wymieszaj ją z ciastem łyżką lub szpatułką. Ciasto nie powinno się rozprowadzać, a konsystencja powinna wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 8:
Weź formę o wymiarach około 20x10 cm. Posmaruj spód i krawędzie cienką warstwą masła lub wyłóż nieprzywierającym pergaminem. Aby ciasto dobrze wyrosło, należy je natychmiast upiec. Wlej go do formy i spłaszcz. Aby ciasto pękło bardziej ostrożnie, zrób rowek wzdłuż środka ciasta szpatułką zwilżoną wodą. Piec na środkowej półce piekarnika w trybie góra + dół przez 1 godzinę. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
pozostaw gotową babeczkę na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami, aby się nie przypaliła. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź, a dopiero potem wyjmij z formy, jeśli tak jak ja po prostu posmarowałeś ściany formy olejem. Jeśli wyłożono pergamin, można go również ogrzać.
możesz dostosować ilość dodanych rodzynek do swoich upodobań. Na przykład nie lubię, gdy rodzynek jest dużo . Ilość podana w tym przepisie jest dla mnie wystarczająca.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g