skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem waniliowy? Przygotuj jedzenie. Mleko i masło powinny być świeże, wysokiej jakości i naturalne, smak przyszłego kremu zależy od ich smaku. Wybierz olej zgodny z GOST. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji. Nie zdziw się dodawaniem soli do słodkiego kremu - tylko podkreśli i sprawi, że jego smak będzie bogatszy.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla lub małej chochli. Umieść mleko na kuchence na małym ogniu bez przykrycia. Nie ma potrzeby gotowania mleka, więc gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij je z ognia. Podczas procesu podgrzewania uważaj na mleko, ponieważ może ono uciec. Weź miskę, wlej do niej cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka. Za pomocą trzepaczki zetrzyj cukier z żółtkami.
Krok 3:
Masa okaże się bardzo gęsta, trudno będzie ją ugniatać. Dlatego dodaj łyżkę ciepłego mleka do miski. W ten sposób łatwiej będzie Ci pracować. Musisz spróbować rozpuścić ziarna cukru przez wnękę. Wtedy struktura kremu będzie bardziej jednorodna. Ciepłe mleko przyspieszy to.
Krok 4:
Wprowadź mąkę pszenną do przyszłego kremu. Dokładnie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 5:
Tak powinien wyglądać przyszły krem na tym etapie.
Krok 6:
Zacznij dodawać gorące mleko do kremu w małych porcjach, dokładnie mieszając trzepaczką. Całkowicie wprowadź mleko w trzech do czterech krokach.
Krok 7:
Następnie wlej śmietankę do tej samej patelni, w której podgrzano mleko, i przy ciągłym mieszaniu (to bardzo ważne!!!) doprowadzić do zgęstnienia na małym ogniu. Jeśli zostawisz krem przez długi czas bez mieszania, grozi to grudkami i spaleniem na dno, co zostanie nieodwracalnie zepsute.
Krok 8:
Doprowadź Krem do takiej konsystencji, aby dobrze przylegał do łopatki do gotowania. Potrzebowałem do tego gotować przez około pięć minut. Zdejmij śmietanę z ognia, a następnie dodaj do niej sól i masło o temperaturze pokojowej. Mieszaj śmietanę, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 9:
Schłodź śmietanę-najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. Po ostygnięciu stanie się grubszy. Aby zapobiec tworzeniu się skórki na powierzchni kremu, zalecam przykrycie go bezpośrednio na patelni zwykłą cienką torebką celofanową (lub folią spożywczą) w kontakcie — to znaczy tak mocno, jak to możliwe, do powierzchni kremu. Krem jest gotowy. smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ważne!
aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu musi być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g