skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suszony zapach? Przygotuj rybę i sól. Weź dużą lub średnią sól. Zapach będzie pasował do każdego rozmiaru. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Zdejmij opakowanie i włóż rybę do lodówki na 6 godzin przed rozpoczęciem gotowania. Po niewłaściwym rozmrożeniu smak ryby może się zepsuć.
Krok 2:
Dokładnie opłucz Pachnidło pod bieżącą wodą, przenieś do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu.
Krok 3:
Do solenia ryb weź patelnię lub miskę. Wlej trochę soli na dno. Następnie ułóż stynkę warstwami, posypując każdą warstwę solą. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą, aby ryba nie pękła i nie była dobrze solona. Pozostaw do solenia na 1 godzinę. W tym czasie 2 razy musisz wymieszać rybę rękami, aby sól była równomiernie rozłożona na wszystkie ryby.
Krok 4:
Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Pozostaw zapach na 15-20 minut w durszlaku, aby szkło woda.
Krok 5:
Nawlecz rybę na drut lub nić, powieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz, ale w cieniu. Nie susz ryb w bezpośrednim świetle słonecznym!
Krok 6:
Przykryj pachnidło gazą, jeśli w pomieszczeniu są dostępne owady. Pozostaw rybę do wyschnięcia na 2-3 dni, jeśli jest mała, lub 4-5 - jeśli jest większa.
Stynka to średnio tłusta ryba, doskonale nadaje się do suszenia.
konkretny czas, jaki zajmie ci suszenie, zależy od tego, jak suche ryby lubisz, warunków pogodowych i wielkości ryb. W związku z tym sprawdź stopień gotowości suszonej ryby, dotykając jej w okolicy pleców. Powinien być średni - ani zbyt miękki, ani absolutnie twardy.
zapach można przechowywać w chłodnym miejscu owiniętym w papier. Nie można przechowywać ryby w torbie, ponieważ szybko ulegnie pogorszeniu z powodu braku powietrza.
ponieważ lubię ryby, które nie są zbyt słone, dla mnie szklanka soli na 1 kg drobnego zapachu to za dużo. Weź to pod uwagę, przygotowując zapach tego przepisu.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Pachnidło - 91 kcal/100g