ciastka mleczne według GOST
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej razem mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Na kuchence zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Ubij masło,
Krok 4:
Wmieszaj jajko
Krok 5:
I dodaj schłodzony syrop mleczny.
Krok 6:
Dodaj całą mąkę
Krok 7:
I szybko zagnieść ciasto.
Krok 8:
Rozwałkuj do grubości 0.6-0.7 cm i wytnij okrągłe ciasta o średnicy około 10 cm.
Krok 9:
Posmaruj wierzch żółtkiem wodą
Krok 10:
Lub posyp cukrem.
Krok 11:
Piec w temperaturze 210° przez 12 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g