skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z kwaśną śmietaną i margaryną? Przygotuj jedzenie. Nie radzę zastępować margaryny masłem — to dzięki zawartości tłuszczów roślinnych nada ciastu pożądaną strukturę łuszczącą się. Plus margaryna jest tańsza.
Krok 2:
Włóż margarynę do patelni z grubym dnem i rozpuść ją na kuchence na najmniejszym ogniu.
Krok 3:
Wyjmij patelnię z pieca i natychmiast wlej cukier do stopionej margaryny. Szybko wymieszaj-cukier rozpuści się prawie całkowicie w ciepłej masie. Nawiasem mówiąc, możesz zmienić ilość cukru w zależności od smaku. I pamiętaj, aby dodać szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
Krok 4:
W głębokiej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij trzepaczką.
Krok 5:
Wlej margarynę z cukrem do miski na jajko, dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj sodę, ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Zrobiłem wszystko zwykłą ręczną trzepaczką, mikser w tym przepisie jest całkowicie niepotrzebny.
Krok 7:
Zacznij partiami przesiać mąkę do płynnej części, dobrze zagniatając ciasto po każdym dodaniu. Tutaj już mieszałem widelcem.
Krok 8:
Gdy widelec stanie się trudny, zacznij ugniatać rękami. Przygotuj się na to, że mąka może odejść mniej więcej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta - powinno się zebrać, przestać przyklejać się do rąk, ale jednocześnie pozostać miękkie. Zajęło mi trochę więcej mąki. Gotowe ciasto zawinąć w torebkę i włożyć do zamrażarki na pół godziny — margaryna stwardnieje i stanie się łatwiejsza w pracy.
Krok 9:
Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto, pokrój je na pół, połóż jedną połowę na powierzchni roboczej, Usuń drugą ponownie, ale już w lodówce. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na warstwę o grubości 0,5 cm.
Krok 10:
Za pomocą foremki Wytnij ciasteczka z ciasta. Jeśli nie ma foremek, to tylko szklanka. Jeszcze łatwiej będzie pokroić warstwę w romby.
Krok 11:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przenieś na niego ciasteczka. Ponownie uformuj resztki ciasta, rozwałkuj i pokrój. Cała porcja połowy ciasta zmieściła się na jednej blasze do pieczenia.
Krok 12:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-15 minut, skup się na cechach piekarnika. Powinien być lekko złoty.
Krok 13:
Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Podawaj z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem. Jest bardzo smaczny w ciepłej formie. Smacznego!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g