skład / składniki
metoda gotowania
1. W rondelku wymieszaj wodę i mleko.
2. Dodaj masło do rondla i podpal, zagotuj.
3. W trakcie tego procesu dodajemy cukier, a następnie solimy, wszystko mieszamy, usuwamy z ognia.
4. Czekamy, aż mieszanina ostygnie do 37-38 stopni.
5. W tym czasie przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami.
6.Dodaj mieszaninę mąki i drożdży do rondla, zagniataj ciasto.
7. Uformuj kulkę z ciasta, połóż na dnie miski, przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę.
8. Czas minął-wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy na powierzchni roboczej, którą należy posypać mąką. Tworzymy bułki-dwanaście kulek.
9. Rozłóż przyszłe bułki na blasze wyłożonej pergaminem, pozostaw na 15 minut.
10. Ubij żółtko z 20 ml wody, posmaruj powierzchnię bułek, posyp sezamem.
11. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (do zarumienienia).
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g