skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zapiekanka z twarogu mlecznego z mąką kukurydzianą jest bardzo smaczna, delikatna, pożywna i zdrowa. Proces gotowania jest bardzo prosty. Twaróg do Dania dla dzieci lepiej jest używać naturalnego wiejskiego, dla kobiet na diecie można użyć niskotłuszczowego twarogu. Wcześniej musisz zmielić płatki kukurydziane za pomocą młynka do kawy lub możesz kupić gotową mąkę kukurydzianą. Pierwsza opcja jest oczywiście lepsza.
Krok 2:
Włóż twaróg do miski, ubij jajko kurze, dodaj cukier i sól do smaku, zmiel składniki łyżką lub blenderem, aż będą gładkie.
Krok 3:
Włóż pokruszoną kaszę kukurydzianą do innej głębokiej miski. Wlej podgrzane mleko, wymieszaj, pozostaw na 15-20 minut, aby płatki Puchły i stały się konsystencją bardzo gęstej owsianki.
Krok 4:
Przenieś owsiankę kukurydzianą do miski z masą twarogową. Wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę waniliny, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do masy można dodać drobno posiekane kawałki owoców, jagody lub orzechy, czekoladę lub po prostu pozostawić naturalne mleko bez dodatków.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Posyp dno i boki formy suchą semoliną. Włóż masę twarogowo-kukurydzianą do naczynia do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec zapiekankę przez 25-30 minut w zależności od pracy piekarnika, objętości formy. Zapiekanka powinna być pokryta złotą złotą skórką. Gotowość zapiekanki można sprawdzić drewnianą wykałaczką. Na wyjściu powinien być suchy.
Krok 7:
Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć bezpośrednio w naczyniu do pieczenia. Wyjmij, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g