skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do zrobienia twarogu potrzebujemy tylko jednego składnika-kwaśnego mleka. Możesz wziąć mleko, które naturalnie kwaśne lub, jak w moim przypadku, domowe zsiadłe mleko, którego przepis mam w profilu.
Krok 2:
Stawiamy garnek mleka na bardzo małym ogniu. lepiej jest wziąć naczynia emaliowane, a nie aluminiowe.
Krok 3:
Po podgrzaniu kwaśne mleko zaczyna się jeszcze bardziej krzepnąć.
Krok 4:
Powstają takie skrzepy, surowica jest oddzielana.
Krok 5:
Podgrzewamy dalej, podczas gdy konieczne jest upewnienie się, że mleko się nie pali i nie przegrzewa, w przeciwnym razie gotowy twaróg może stać się gumowy. Rozgrzej do pięćdziesięciu stopni, a następnie wyłącz ogień i pozwól mleku ostygnąć.
Krok 6:
Durszlak lub sito wyłożone gazą w dwóch warstwach lub, jak u mnie, lnianą serwetką. Wrzucamy nasze mleko do tego projektu, podstawiając miskę serwatki pod sito. Gdy serwatka przestanie kapać, twaróg jest gotowy.
z jednego litra mleka wyszło mi około dwustu pięćdziesięciu gramów twarogu. Im grubsze mleko weźmiesz, tym więcej otrzymasz gotowego produktu. Mleko nie powinno mieć długiego okresu przydatności do spożycia, najsmaczniejszy pyszny twarożek pochodzi z całego domu. Ale poleciłbym go skwasić zgodnie z przepisem na zsiadłe mleko, po ugotowaniu. Mleko kozie daje najbardziej zdrowy twaróg. Jeśli twój piec zbyt mocno się nagrzewa, możesz użyć metody kąpieli wodnej do gotowania twarogu. Aby to zrobić, garnek z kwaśnym mlekiem należy umieścić w dużym pojemniku z wodą i podgrzać w ten sposób. Ale zajmie to więcej czasu. Lub wlej mleko do szklanego słoika, włóż do rondla z wodą i podgrzewaj, aż serwatka odejdzie. Nie wylewaj serwatki po twarogu! To bardzo przydatny produkt. Można go po prostu wypić lub użyć do przygotowania ciasta, naleśników i naleśników. Domowy twaróg ma krótki okres przydatności do spożycia - tylko trzy dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g