morele w syropie na zimę bez sterylizacji

niesamowicie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu! Morele w syropie to świetny przepis na dojrzałe i soczyste morele do przechowywania w zimie. Ze względu na to, że są przygotowywane bez sterylizacji, czas jest znacznie skrócony, a Proces jest łatwy i szybki.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
78 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić morele w syropie na zimę bez sterylizacji? Przygotuj niezbędne produkty. Posortuj morele, wybierając zepsute i pomarszczone owoce. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz zwykłymi lub papierowymi ręcznikami. Pokrój każdą morelę na pół i usuń pestki. I dopiero potem zważ je. Przepis przeznaczony jest na 3 kg obranych owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj dwa litry wody w dużej emaliowanej misce. Następnie wlej do niego osiemset gramów cukru i mieszając poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny do odpowiedniej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż oczyszczone morele do miski z wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wcześniej wyciśnięty sok z cytryny do miski z morelami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj morele w misce drewnianą łyżką i gotuj przez około siedem minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie ułóż morele w sterylnych słoikach, zapobiegając przedostawaniu się do nich syropu. Jak sterylizować słoiki? Możesz umieścić słoiki z niewielką ilością wody w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut. Można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wszystkie słoiki morelami w trzech czwartych, pozostawiając miejsce na syrop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj wszystkie słoiki moreli sterylnymi pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeszcze raz zagotuj syrop w misce, a następnie wlej go na gorąco do wszystkich słoików aż do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo dobrze i szczelnie zamknij słoiki pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć słoiki i umieść je na pokrywkach. W ten sposób sprawdzisz, czy słoiki są szczelnie zamknięte — jeśli nie, syrop zacznie z nich wyciekać. Pozostaw słoiki w tej pozycji, aż całkowicie ostygną, jednocześnie pokrywki są dodatkowo sterylizowane. Możesz również przykryć słoiki kocem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schowaj schłodzone słoiki do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z tej liczby produktów wyszło 5 litrowych puszek moreli.

morele różnych gatunków są dość liczne, a ich czas dojrzewania jest inny i możemy jeść te wspaniałe owoce od czerwca do końca lata, ale wtedy uratuje tylko zbiór i konserwacja. Są to wyjątkowe owoce do leczenia organizmu, zawierające ogromną ilość witamin i pierwiastków śladowych. Morele poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, a potas z przeciwutleniaczami wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Morele zaleca się dodawać do diety pacjentom z arytmią i po zawale mięśnia sercowego, a także wzmacniają wzrok. Wybierz sprężyste morele, bez uszkodzeń i wgnieceń. Dojrzała morela jest bardzo pachnąca i ma równomierny kolor, należy unikać moreli z ciemnymi plamami i zapachem fermentacji.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy