skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić morele w syropie na zimę bez sterylizacji? Przygotuj niezbędne produkty. Posortuj morele, wybierając zepsute i pomarszczone owoce. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz zwykłymi lub papierowymi ręcznikami. Pokrój każdą morelę na pół i usuń pestki. I dopiero potem zważ je. Przepis przeznaczony jest na 3 kg obranych owoców.
Krok 2:
Zagotuj dwa litry wody w dużej emaliowanej misce. Następnie wlej do niego osiemset gramów cukru i mieszając poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy cytryny do odpowiedniej miski.
Krok 4:
Włóż oczyszczone morele do miski z wrzącą wodą.
Krok 5:
Wlej wcześniej wyciśnięty sok z cytryny do miski z morelami.
Krok 6:
Wymieszaj morele w misce drewnianą łyżką i gotuj przez około siedem minut.
Krok 7:
Ostrożnie ułóż morele w sterylnych słoikach, zapobiegając przedostawaniu się do nich syropu. Jak sterylizować słoiki? Możesz umieścić słoiki z niewielką ilością wody w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut. Można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 10 minut.
Krok 8:
Napełnij wszystkie słoiki morelami w trzech czwartych, pozostawiając miejsce na syrop.
Krok 9:
Przykryj wszystkie słoiki moreli sterylnymi pokrywkami.
Krok 10:
Jeszcze raz zagotuj syrop w misce, a następnie wlej go na gorąco do wszystkich słoików aż do góry.
Krok 11:
Bardzo dobrze i szczelnie zamknij słoiki pokrywkami.
Krok 12:
Odwróć słoiki i umieść je na pokrywkach. W ten sposób sprawdzisz, czy słoiki są szczelnie zamknięte — jeśli nie, syrop zacznie z nich wyciekać. Pozostaw słoiki w tej pozycji, aż całkowicie ostygną, jednocześnie pokrywki są dodatkowo sterylizowane. Możesz również przykryć słoiki kocem.
Krok 13:
Schowaj schłodzone słoiki do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.
Krok 14:
Z tej liczby produktów wyszło 5 litrowych puszek moreli.
morele różnych gatunków są dość liczne, a ich czas dojrzewania jest inny i możemy jeść te wspaniałe owoce od czerwca do końca lata, ale wtedy uratuje tylko zbiór i konserwacja. Są to wyjątkowe owoce do leczenia organizmu, zawierające ogromną ilość witamin i pierwiastków śladowych. Morele poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, a potas z przeciwutleniaczami wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Morele zaleca się dodawać do diety pacjentom z arytmią i po zawale mięśnia sercowego, a także wzmacniają wzrok. Wybierz sprężyste morele, bez uszkodzeń i wgnieceń. Dojrzała morela jest bardzo pachnąca i ma równomierny kolor, należy unikać moreli z ciemnymi plamami i zapachem fermentacji.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g