dżem z truskawek leśnych na zimę

najsmaczniejsze, pachnące, jasne, słoneczne, bez sterylizacji. Dżem z truskawek leśnych na zimę gotuje się w dwóch etapach. Będziesz potrzebował tylko samych jagód i cukru. Dżem jest delikatny, piękny i bardzo smaczny!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z leśnych truskawek na zimę? Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw posortuj truskawki leśne, usuwając wszystkie gałązki, patyki i liście. A następnie dokładnie, ale bardzo delikatnie spłucz wodą. Jest to bardzo delikatna i delikatna jagoda, łatwo się marszczy. Jeśli było dużo deszczu, a na jagodach jest ziemia, najlepiej najpierw namoczyć truskawki leśne w dużej ilości wody, a następnie delikatnie spłukać i spłukać. Umieść czyste jagody na patelni lub patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do czystych truskawek leśnych, potrząśnij rondlem, aby cukier przeniknął między jagody i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby sok jagodowy się wyróżniał.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotujemy dżem w dwóch podejściach. Umieść patelnię z jagodami i cukrem na ogniu nieco powyżej średniej, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Możesz dodać kwas cytrynowy na czubku noża. Dzięki temu dżem będzie lepiej przechowywany, a jego kolor będzie jaśniejszy. Po ugotowaniu usuń piankę i pozostaw dżem w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż całkowicie ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie podgrzej dżem, aż się zagotuje, mieszając. Przygotuj słoiki do konserw: zalej je wrzącą wodą lub wysterylizuj w piekarniku, kuchence mikrofalowej, w pojemniku z wrzącą wodą. Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem. Szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami i odwróć. Zawiń w coś ciepłego i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Wyślij gotowy dżem do przechowywania w ciemnym, suchym pomieszczeniu.

wziąłem truskawki zamiast truskawek leśnych. Który jest lekko Podłużny, ze spiczastym końcem. Dzikie truskawki są okrągłe i często mniejsze. Są mniej więcej takie same, znacznie mniejsze niż truskawki ogrodowe. Przepis nadaje się do wszystkich jagód, nawet większych. Jeśli Twoje leśne piękno nie jest zbyt słodkie (truskawki są słodsze), możesz dodać więcej cukru do dżemu. Oznacza to, że na kilogram jagód weź 1,2 kilograma cukru. Radzę spróbować dżemu do smaku - ponieważ stopień słodyczy jest bardzo różny dla każdego.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy