zupa z puree z soczewicy

niesamowicie pyszne, apetyczne, łatwe do przygotowania! Zupa z czerwonej soczewicy jest niezwykła nawet przy minimalnych składnikach: bardzo delikatna, z nutami orzechów. Ze względu na swoją konsystencję i piękny kolor można ją zaoferować nawet dzieciom-pożywną, obfitą zupę o zdrowym składzie!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 67 % 8 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy? Przygotuj wskazane składniki. Czerwona soczewica lepiej niż inne odmiany daje delikatną konsystencję przypominającą puree, więc polecam ją wybrać. Ale jeśli chcesz, możesz wziąć inną odmianę. Średniej wielkości cebula i marchewka. Woda jest gorąca. Pasta pomidorowa i świeży pomidor, użyję pomidorów we własnym soku. Sól, pieprz do smaku. Do podania możesz przygotować śmietanę i świeże zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, osusz i obierz warzywa. Marchewki można pokroić, można zetrzeć na tarce (rodzaj krojenia nie ma znaczenia, ponieważ wszystkie składniki zostaną w przyszłości przerwane przez blender. Ale im mniejsze rozdrabnianie, tym szybciej warzywa się ugotują). Pokrój cebulę w kostkę. W rondlu z grubym dnem lekko podsmaż przygotowaną cebulę i marchewkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj czerwoną soczewicę. Spłucz pod bieżącą wodą do czystej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj umytą soczewicę do smażonych warzyw i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wymaganą ilość wody i zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ciepło do umiarkowanego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokruszone pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Możesz wziąć świeże lub we własnym soku-które lubisz najbardziej. Sól i pieprz, wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez około 20 minut. Podany czas może się różnić w zależności od odmiany soczewicy. Idealnie powinien się zagotować. (Po upływie określonego czasu spróbuj soczewicy, powinna być całkowicie miękka. Jeśli nie, gotuj jeszcze)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj zupę za pomocą blendera. Zupę puree podawać na gorąco, doprawiając (opcjonalnie) świeżą śmietaną.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości składników w zupie, która może nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

soczewica zawiera wiele mikro - i makroelementów, minerałów i witamin, które sprawiają, że produkt jest bardzo cenny dla zdrowia. Soczewica jest wzbogacona żelazem, dzięki czemu osoba może utrzymać normalny poziom hemoglobiny i zapobiec rozwojowi anemii.
witaminy z grupy B, w szczególności tiamina i ryboflawina, są dobre dla układu nerwowego i nie tylko. Elementy te odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.
ponadto soczewica czerwonej odmiany jest wzbogacona błonnikiem i pektynami, niezbędnymi do pełnej pracy narządów przewodu pokarmowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy