skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy? Przygotuj wskazane składniki. Czerwona soczewica lepiej niż inne odmiany daje delikatną konsystencję przypominającą puree, więc polecam ją wybrać. Ale jeśli chcesz, możesz wziąć inną odmianę. Średniej wielkości cebula i marchewka. Woda jest gorąca. Pasta pomidorowa i świeży pomidor, użyję pomidorów we własnym soku. Sól, pieprz do smaku. Do podania możesz przygotować śmietanę i świeże zioła.
Krok 2:
Umyj, osusz i obierz warzywa. Marchewki można pokroić, można zetrzeć na tarce (rodzaj krojenia nie ma znaczenia, ponieważ wszystkie składniki zostaną w przyszłości przerwane przez blender. Ale im mniejsze rozdrabnianie, tym szybciej warzywa się ugotują). Pokrój cebulę w kostkę. W rondlu z grubym dnem lekko podsmaż przygotowaną cebulę i marchewkę.
Krok 3:
Posortuj czerwoną soczewicę. Spłucz pod bieżącą wodą do czystej wody.
Krok 4:
Dodaj umytą soczewicę do smażonych warzyw i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Wlej wymaganą ilość wody i zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ciepło do umiarkowanego.
Krok 6:
Dodaj pokruszone pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Możesz wziąć świeże lub we własnym soku-które lubisz najbardziej. Sól i pieprz, wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez około 20 minut. Podany czas może się różnić w zależności od odmiany soczewicy. Idealnie powinien się zagotować. (Po upływie określonego czasu spróbuj soczewicy, powinna być całkowicie miękka. Jeśli nie, gotuj jeszcze)
Krok 7:
Przygotuj zupę za pomocą blendera. Zupę puree podawać na gorąco, doprawiając (opcjonalnie) świeżą śmietaną.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości składników w zupie, która może nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
soczewica zawiera wiele mikro - i makroelementów, minerałów i witamin, które sprawiają, że produkt jest bardzo cenny dla zdrowia. Soczewica jest wzbogacona żelazem, dzięki czemu osoba może utrzymać normalny poziom hemoglobiny i zapobiec rozwojowi anemii.
witaminy z grupy B, w szczególności tiamina i ryboflawina, są dobre dla układu nerwowego i nie tylko. Elementy te odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.
ponadto soczewica czerwonej odmiany jest wzbogacona błonnikiem i pektynami, niezbędnymi do pełnej pracy narządów przewodu pokarmowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g