bułki na kwaśnym mleku

aromatyczne i miękkie bułeczki to idealne śniadanie z rodziną. Bułki na kwaśnym mleku to nie tylko pyszna domowa uczta, ale także świetny sposób na pozbycie się kwaśnego mleka. Wszechstronność przepisu pozwala na użycie tych bułeczek do herbaty ze słodkimi dodatkami lub masłem i uczynienie ich podstawą do domowych burgerów. Prosty i niedrogi przepis na robienie bułek jest szybki i smaczny.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 72 % 42 g
269 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

bułki z kwaśnym mlekiem są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Minimalny zestaw składników nie uderzy w budżet rodzinny i pomoże, gdy trzeba zrobić pyszne danie z prawie niczego. Jeśli w domu nie było kwaśnego mleka, nie należy go zastępować całym mlekiem lub kefirem. Wyjmujemy mleko z lodówki i po prostu zostawiamy je na stole na kilka godzin. Temperatura załatwi sprawę, a domowy kwas trafi do ciasta doskonałej jakości.

masło topi się w kuchence mikrofalowej, jeśli go nie ma, możesz zbudować łaźnię wodną lub włożyć talerz z masłem na kilka minut do ciepłego piekarnika. Pozostaw masło do ostygnięcia do temperatury pokojowej i zacznij robić ciasto.

w dużej misce wymieszaj kwaśne mleko, wodę, olej i jajko. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka, proces trwa około 5 minut. Dodaj drożdże i sól do mieszanki płynnych składników, dobrze wymieszaj.

zaczynamy wprowadzać mąkę. Nie spiesz się zbytnio, lepiej wlać go stopniowo, wtedy łatwiej będzie poradzić sobie z grudkami i zagnieść ciasto na bułki. Zagniatamy elastyczne ciasto, nie dodajemy dodatkowej mąki, złamie to konsystencję, a w gotowej formie bułki nie będą tak miękkie i przewiewne, jak powinny. Przykryj miskę ciastem folią i pozostaw w ciepłym miejscu. Proces zajmie 1-2 godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

gdy ciasto powiększy się kilka razy, uformuj podłużne bułki o pożądanym kształcie, rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem lub matą silikonową i pozostaw na 30 minut. Możesz użyć do tego piekarnika w trybie proofingu ciasta lub po prostu w stanie lekko rozgrzanym.

wykonujemy kilka nacięć na powierzchni bułek, posypujemy mąką lub smarujemy lekko ubitym jajkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

parzymy herbatę i delektujemy się delikatnymi, aromatycznymi bułeczkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy