skład / składniki
metoda gotowania
bułki z kwaśnym mlekiem są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Minimalny zestaw składników nie uderzy w budżet rodzinny i pomoże, gdy trzeba zrobić pyszne danie z prawie niczego. Jeśli w domu nie było kwaśnego mleka, nie należy go zastępować całym mlekiem lub kefirem. Wyjmujemy mleko z lodówki i po prostu zostawiamy je na stole na kilka godzin. Temperatura załatwi sprawę, a domowy kwas trafi do ciasta doskonałej jakości.
masło topi się w kuchence mikrofalowej, jeśli go nie ma, możesz zbudować łaźnię wodną lub włożyć talerz z masłem na kilka minut do ciepłego piekarnika. Pozostaw masło do ostygnięcia do temperatury pokojowej i zacznij robić ciasto.
w dużej misce wymieszaj kwaśne mleko, wodę, olej i jajko. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka, proces trwa około 5 minut. Dodaj drożdże i sól do mieszanki płynnych składników, dobrze wymieszaj.
zaczynamy wprowadzać mąkę. Nie spiesz się zbytnio, lepiej wlać go stopniowo, wtedy łatwiej będzie poradzić sobie z grudkami i zagnieść ciasto na bułki. Zagniatamy elastyczne ciasto, nie dodajemy dodatkowej mąki, złamie to konsystencję, a w gotowej formie bułki nie będą tak miękkie i przewiewne, jak powinny. Przykryj miskę ciastem folią i pozostaw w ciepłym miejscu. Proces zajmie 1-2 godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
gdy ciasto powiększy się kilka razy, uformuj podłużne bułki o pożądanym kształcie, rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem lub matą silikonową i pozostaw na 30 minut. Możesz użyć do tego piekarnika w trybie proofingu ciasta lub po prostu w stanie lekko rozgrzanym.
wykonujemy kilka nacięć na powierzchni bułek, posypujemy mąką lub smarujemy lekko ubitym jajkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
parzymy herbatę i delektujemy się delikatnymi, aromatycznymi bułeczkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g