Sałatka ze smażonymi pieczarkami ogórkami i jajkami

Szybki, prosty, apetyczny, w pośpiechu! Sałatka ze smażonymi pieczarkami, ogórkami i jajkami jest przygotowywana z prostych produktów i okazuje się obfita i bardzo smaczna. Jego przygotowanie zajmie bardzo mało czasu. Sałatkę można podawać na wakacje, układając ją warstwami w pierścieniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 7 % 1 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i ogórkami? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby, delikatnie wycierając je gąbką. Nie trzeba ich mocno moczyć pod wodą, grzyby silnie wchłaniają wilgoć, a następnie stają się wodniste i bez smaku. Osusz je i pokrój na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Smaż grzyby, mieszając, na małym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje i zarumieni się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Posiekaj je nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek, odetnij ogony. Jeśli ogórki mają zbyt grubą skórkę, odetnij ją. Pokrój je na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz grzyby, jajka i ogórek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem i wymieszaj. Sałatka jest gotowa, możesz podać ją do stołu. Smacznego!

sałatkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

możesz wziąć dowolne Grzyby. Szczególnie dobrze sprawdzają się smażone kurki. Z nimi sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także jasna, kolorowa.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy