skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i ogórkami? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Umyj grzyby, delikatnie wycierając je gąbką. Nie trzeba ich mocno moczyć pod wodą, grzyby silnie wchłaniają wilgoć, a następnie stają się wodniste i bez smaku. Osusz je i pokrój na 4 części.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Smaż grzyby, mieszając, na małym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje i zarumieni się.
Krok 4:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Posiekaj je nożem.
Krok 5:
Umyj ogórek, odetnij ogony. Jeśli ogórki mają zbyt grubą skórkę, odetnij ją. Pokrój je na średnie kawałki.
Krok 6:
W salaterce połącz grzyby, jajka i ogórek.
Krok 7:
Dopraw majonezem i wymieszaj. Sałatka jest gotowa, możesz podać ją do stołu. Smacznego!
sałatkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
możesz wziąć dowolne Grzyby. Szczególnie dobrze sprawdzają się smażone kurki. Z nimi sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także jasna, kolorowa.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g