skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc robimy biszkopt. Będziemy potrzebować jajek, cukru, mąki.
Krok 2:
Ubij jajka przez 10 minut. Stopniowo dodając cukier.
Krok 3:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
W trzech etapach dodaj jajka i delikatnie wymieszaj szpatułką.Ciasto powinno wylewać się z łopatki.
Krok 5:
Wlej ciasto na arkusz wyłożony papierem. Mam 38 na 30 cm. I włóż do nagrzanego piekarnika do 180gr na 20 minut.
Krok 6:
Robienie kremu. Ubij śmietanę. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone. Wszystko mieszamy. Możesz zastąpić mascarpone dowolnym twarogiem lub masą twarogową.
Krok 7:
Wyjmujemy gotowy biszkopt.
Krok 8:
Odwróć go na ręcznik. I wytnij wzdłuż krawędzi.
Krok 9:
Pokrój biszkopt na trzy części.Przycięte krawędzie kładziemy na arkuszu i wkładamy do piekarnika, aby wyschły. Do posypania ciasta.
Krok 10:
Biszkopt z grubsza składamy, aby było równe ciasto. I impregnujemy impregnacją. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem i likierem lub koniakiem. I posmaruj biszkopty pędzlem.
Krok 11:
Rozpuść czekoladę ze śmietaną. I posmaruj dwa paski biszkoptu. Włóż je do lodówki na dwie godziny.
Krok 12:
Ostatni biszkopt smarujemy dżemem. Możesz przez każdego. Miałem śliwkę.
Krok 13:
Teraz rozłóż krem na ciastach.
Krok 14:
Ostatnim będzie ciasto z dżemem.
Krok 15:
I posmaruj całe ciasto kremem.
Krok 16:
Posyp wszystko okruchami. I dekorujemy. Stawiamy na kilka godzin na zimno.
Krok 17:
I taki jest w przekroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g