ciasto Szwajcarskie z mascarpone

Prosty przepis na pyszne ciasto-spróbuj! Bardzo ciekawe ciasto, robię to nie pierwszy raz. I zawsze okazuje się pyszne. Najważniejsze w tym torcie jest warstwa czekolady. I kremowo - twarogowy. A wszystko razem daje niepowtarzalny smak!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 57 % 32 g
331 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc robimy biszkopt. Będziemy potrzebować jajek, cukru, mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka przez 10 minut. Stopniowo dodając cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W trzech etapach dodaj jajka i delikatnie wymieszaj szpatułką.Ciasto powinno wylewać się z łopatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto na arkusz wyłożony papierem. Mam 38 na 30 cm. I włóż do nagrzanego piekarnika do 180gr na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie kremu. Ubij śmietanę. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone. Wszystko mieszamy. Możesz zastąpić mascarpone dowolnym twarogiem lub masą twarogową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy gotowy biszkopt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć go na ręcznik. I wytnij wzdłuż krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój biszkopt na trzy części.Przycięte krawędzie kładziemy na arkuszu i wkładamy do piekarnika, aby wyschły. Do posypania ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Biszkopt z grubsza składamy, aby było równe ciasto. I impregnujemy impregnacją. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem i likierem lub koniakiem. I posmaruj biszkopty pędzlem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozpuść czekoladę ze śmietaną. I posmaruj dwa paski biszkoptu. Włóż je do lodówki na dwie godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatni biszkopt smarujemy dżemem. Możesz przez każdego. Miałem śliwkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz rozłóż krem na ciastach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostatnim będzie ciasto z dżemem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I posmaruj całe ciasto kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp wszystko okruchami. I dekorujemy. Stawiamy na kilka godzin na zimno.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I taki jest w przekroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy