Japońskie ciasto

Dołącz do kolorowej kuchni japońskiej!!! W Japonii szczególny stosunek do żywności: stosowanie produktów wysokiej jakości, sezonowość, serwowanie, Etykieta przy stole. Szczególne miejsce w ich kuchni zajmują słodycze. "Japońskie ciasto" to genialny deser, który składa się tylko z 3 składników.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 13 g
tłuszcze 50 % 31 g
węglowodany 29 % 18 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić Japońskie ciasto, potrzebujesz tylko 3 składników: białej czekolady, miękkiego twarogu i jaj kurzych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy formę (średnica 15 cm): smarujemy ją olejem roślinnym od wewnątrz (można użyć masła), kładziemy papier do pieczenia na dnie i bokach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Biała czekolada jest łamana na małe kawałki, przenoszona do małej chochli i topiona w łaźni wodnej, ciągle mieszając szpatułką. Białą czekoladę można stopić w inny sposób, używając kuchenki mikrofalowej. Ale wtedy kawałki białej czekolady będą musiały być mieszane co 15-20 sekund, za każdym razem włączając i wyłączając kuchenkę mikrofalową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmiękczony miękki ser do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Powinna uzyskać jednorodną masę. Odstawiamy masę na bok, aby ostygła do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel białka od żółtek. Miskę z wiewiórkami wkładamy do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka do schłodzonej masy czekoladowo-twarogowej, dobrze wymieszaj, ale nie ubijaj zbyt mocno masy, w przeciwnym razie proces gotowania zostanie zakłócony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij zimne białka na sztywne szczyty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 1/4 ubitych białek do mieszanki czekoladowo-twarogowo-jajecznej i wymieszaj w ośmiu ruchach, aby białka nie opadły. Następnie dodaj pozostałe białka i delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie kąpieli wodnej na Japońskie ciasto. Wlej ciepłą wodę na blachę do pieczenia, tak aby poziom zakrywał naczynie do pieczenia dwoma palcami. Na środku blachy do pieczenia umieszczamy formę z ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Przez następne 15 minut pieczemy w 160os. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, po czym uwalniamy je z formy. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

ser Philadelphia jest najbardziej odpowiedni do tego deseru. Możesz użyć innych serów twarogowych, ale powinny być miękkie i nie słone.
lepiej jest wziąć jajka średniej wielkości kategorii C1, ponieważ za pomocą jajek C2 mieszanina okaże się zbyt gęsta, a za pomocą jajek kategorii C0 masa okaże się zbyt płynna.
warto zwrócić szczególną uwagę na kształt. Jeśli jest odłączalny, musi być bardzo szczelny, aby woda z blachy do pieczenia nie dostała się do środka. Na wszelki wypadek formę z zewnątrz można owinąć folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy