skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić Japońskie ciasto, potrzebujesz tylko 3 składników: białej czekolady, miękkiego twarogu i jaj kurzych.
Krok 2:
Przygotowujemy formę (średnica 15 cm): smarujemy ją olejem roślinnym od wewnątrz (można użyć masła), kładziemy papier do pieczenia na dnie i bokach.
Krok 3:
Biała czekolada jest łamana na małe kawałki, przenoszona do małej chochli i topiona w łaźni wodnej, ciągle mieszając szpatułką. Białą czekoladę można stopić w inny sposób, używając kuchenki mikrofalowej. Ale wtedy kawałki białej czekolady będą musiały być mieszane co 15-20 sekund, za każdym razem włączając i wyłączając kuchenkę mikrofalową.
Krok 4:
Dodaj zmiękczony miękki ser do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Powinna uzyskać jednorodną masę. Odstawiamy masę na bok, aby ostygła do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Oddziel białka od żółtek. Miskę z wiewiórkami wkładamy do lodówki.
Krok 6:
Dodaj żółtka do schłodzonej masy czekoladowo-twarogowej, dobrze wymieszaj, ale nie ubijaj zbyt mocno masy, w przeciwnym razie proces gotowania zostanie zakłócony.
Krok 7:
Ubij zimne białka na sztywne szczyty.
Krok 8:
Dodaj 1/4 ubitych białek do mieszanki czekoladowo-twarogowo-jajecznej i wymieszaj w ośmiu ruchach, aby białka nie opadły. Następnie dodaj pozostałe białka i delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Przygotowanie kąpieli wodnej na Japońskie ciasto. Wlej ciepłą wodę na blachę do pieczenia, tak aby poziom zakrywał naczynie do pieczenia dwoma palcami. Na środku blachy do pieczenia umieszczamy formę z ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Przez następne 15 minut pieczemy w 160os. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut.
Krok 10:
Wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, po czym uwalniamy je z formy. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
ser Philadelphia jest najbardziej odpowiedni do tego deseru. Możesz użyć innych serów twarogowych, ale powinny być miękkie i nie słone.
lepiej jest wziąć jajka średniej wielkości kategorii C1, ponieważ za pomocą jajek C2 mieszanina okaże się zbyt gęsta, a za pomocą jajek kategorii C0 masa okaże się zbyt płynna.
warto zwrócić szczególną uwagę na kształt. Jeśli jest odłączalny, musi być bardzo szczelny, aby woda z blachy do pieczenia nie dostała się do środka. Na wszelki wypadek formę z zewnątrz można owinąć folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g