skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Japońskie kulki ryżowe z serem? Przede wszystkim ugotuj ryż na kulki. Jak gotować ryż? Odmierz wymaganą ilość ryżu, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie napełnij wodą w stosunku 1: 1, dodaj trochę soli. Gotuj ryż na patelni na średnim ogniu bez przykrycia. Czas gotowania po zagotowaniu wody wynosi 10 minut. Woda będzie musiała zostać całkowicie wchłonięta przez ryż. Pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej sprawdza się okrągły ryż.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie serowe. Jak zrobić nadzienie? Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz również czosnek i przepuść przez prasę. Umieść przygotowaną cebulę i czosnek na patelni, wlej połowę bulionu z kurczaka i umieść patelnię na małym ogniu. Dusić warzywa, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie wlej resztę bulionu i ponownie pozwól mu się wchłonąć.
Krok 3:
Zetrzyj ser. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego i dobrze się topi. Gdy bulion na patelni zostanie wchłonięty, wlej tam starty ser. Wymieszaj ser z cebulą, zdejmij nadzienie serowe z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, weź trzy pojemniki. Mogą to być na przykład spodki lub małe miski. Wlej mąkę pszenną do jednego pojemnika, bułkę tartą do drugiego, ubij jajko w trzecim. Lekko wstrząśnij jajkiem widelcem.
Krok 5:
Mocząc ręce w wodzie, uformuj kulki ryżowe, w których umieść nadzienie z sera, cebuli i czosnku. Wygodnie jest to zrobić w dłoni - najpierw połóż na niej warstwę ryżu, a następnie łyżkę nadzienia. Ściskając dłoń, owinąć nadzienie ryżem. Rzuć piłkę.
Krok 6:
Najpierw zwiń każdą kulkę ryżową w mące, następnie w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej. Połóż go na talerzu lub desce do krojenia. W ten sposób użyj całego nadzienia ryżowego i serowego. Umieść przygotowane kulki ryżowe w lodówce na 1,5 godziny.
Krok 7:
Po tym czasie wyjmij kulki z lodówki. Następnie przygotuj kulki na jeden z trzech sposobów. Lub usmaż je na maśle na patelni lub w dużej ilości smażonych warzyw. Następnie połóż smażone kulki na ręcznikach papierowych lub serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Lub, jak to zrobiłem, piecz kulki w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.
Krok 8:
Pieczone w piekarniku kulki są bardziej dietetyczne. Podawaj kulki ryżowe z serem na gorąco, z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Świetnie komponują się również ze świeżymi warzywami.
w rzeczywistości do kulek ryżowych można dodać dowolne inne nadzienie, zgodnie z własnymi upodobaniami. Może to być na przykład warzywo lub po prostu ser (aby skrócić czas gotowania). Ale oczywiście bulion z kurczaka daje ciekawszy smak. Do kulek warzywnych nie nadaje się już pomidor, ale sos sojowy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal / 100g