skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze świeżym ogórkiem, groszkiem i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Groszek będzie wymagał puszki, wybierz go dobrej jakości, smaczny. Śmietanę można całkowicie zastąpić majonezem lub wziąć śmietanę i majonez w stosunku 1: 1. Śmietana musi być świeża, naturalna, wysokiej jakości, przyjemna w smaku.
Krok 2:
Świeże ogórki dokładnie spłucz, jeśli to konieczne, a następnie za pomocą pędzla. Odetnij końcówki. Pokrój ogórki na małe plasterki i włóż do miski.
Krok 3:
Groszek w puszkach odłóż na sito, aby szklanki cały płyn. Dodaj go do miski na ogórki. Wymieszać.
Krok 4:
Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Posolić. Według własnego gustu możesz dodać przyprawy, takie jak czarny mielony pieprz, sól Swan, trochę chmielu-suneli. Możesz wziąć sól nie zwykłą, ale czarną indyjską, wtedy gotowe danie nabierze lekkiego i dyskretnego smaku jajka. Szczypta kurkumy nada delikatny żółty odcień.
Krok 5:
Opłucz świeży koperek pod bieżącą wodą, wstrząśnij, drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Wymieszaj gotową sałatkę ze świeżym ogórkiem i groszkiem i natychmiast podawaj. Nie zaleca się przechowywania takiej sałatki dłużej niż dwie godziny, ponieważ świeże ogórki pod wpływem soli wydzielają sok, a sałatka szybciej się psuje. Dlatego licz na to, że ugotujesz taką sałatkę na raz. Smacznego!
jeśli chcesz urozmaicić to danie, spróbuj dodać trochę pokrojonego w drobną kostkę miąższu świeżych pomidorów. Udekoruj również danie, sprawi, że będzie bardziej kolorowe kukurydza w puszkach. A drobny wędzony ser suluguni dodany do sałatki doda specjalnego niuansu i jasnej nuty smakowej. Więc danie ma pole do eksperymentowania: spróbuj, podziel się swoimi odmianami.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g