dżem wiśniowy

piękny gęsty dżem o szlachetnym smaku! Dżem z czereśni może sprawić, że każdy poranek będzie wyrafinowany i elegancki. Co może być smaczniejszego niż chrupiąca świeża bułka z delikatnym masłem i małą porcją dżemu wiśniowego? Czereśnie różnią się smakiem od wiśni, mają głębszą osobliwą nutę, a dania z wiśni są szczególnie dobre, ekskluzywne, niepowtarzalne. I ten dżem nie jest wyjątkiem. Odmiana wiśni ma znaczenie. Dżem z ciemnych późnych czereśni jest bogatszy i ma bardziej wyraźny smak.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 51 g
204 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

aby zrobić dżem z czereśni, przygotuj dojrzałe świeże owoce, dokładnie je opłucz i posortuj. Usuń wszelkie zepsute i zgniłe ogonki, aby nie zepsuć smaku gotowego dżemu.
w dowolny dogodny sposób musisz usunąć kości z wiśni: za pomocą specjalnego urządzenia, za pomocą słomki koktajlowej, za pomocą agrafki wygiętej na końcu.. ogólnie rzecz biorąc, jak wygodnie, ale musisz uwolnić czereśnie z nasion.
przygotowane owoce umieść w rondlu, w którym dżem zostanie ugotowany i przykryj granulowanym cukrem, pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby wiśnie wypuściły sok.
Zacznij podgrzewać wiśnie z cukrem na małym ogniu, stopniowo je zwiększając. Jeśli trochę soku się wyróżnia, możesz dodać trochę wody, tylko trochę. Doprowadzić czereśnie do wrzenia, gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia. Za pomocą blendera zanurzeniowego nierównomiernie zmiel zmiękczone wiśnie pulsacyjnymi ruchami, aby nie było gładkiej, jednolitej masy, jak na dżemie, a dżem był jak małe kawałki.Możesz spróbować zrobić to za pomocą popychacza, ale bardziej podobał mi się Blender. Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj. Ugotuj posiekane wiśnie na średnim ogniu, aż na powierzchni utworzy się nie pływający rowek.
gotowy dżem z wiśni na gorąco przenieś do sterylnego słoika, a jeśli jest to przedmiot na zimę, szczelnie zamknij pojemnik sterylną pokrywką, Odwróć, zawiń w ciepły i trzymaj, aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy