skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem z czereśni, przygotuj dojrzałe świeże owoce, dokładnie je opłucz i posortuj. Usuń wszelkie zepsute i zgniłe ogonki, aby nie zepsuć smaku gotowego dżemu.
w dowolny dogodny sposób musisz usunąć kości z wiśni: za pomocą specjalnego urządzenia, za pomocą słomki koktajlowej, za pomocą agrafki wygiętej na końcu.. ogólnie rzecz biorąc, jak wygodnie, ale musisz uwolnić czereśnie z nasion.
przygotowane owoce umieść w rondlu, w którym dżem zostanie ugotowany i przykryj granulowanym cukrem, pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby wiśnie wypuściły sok.
Zacznij podgrzewać wiśnie z cukrem na małym ogniu, stopniowo je zwiększając. Jeśli trochę soku się wyróżnia, możesz dodać trochę wody, tylko trochę. Doprowadzić czereśnie do wrzenia, gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia. Za pomocą blendera zanurzeniowego nierównomiernie zmiel zmiękczone wiśnie pulsacyjnymi ruchami, aby nie było gładkiej, jednolitej masy, jak na dżemie, a dżem był jak małe kawałki.Możesz spróbować zrobić to za pomocą popychacza, ale bardziej podobał mi się Blender. Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj. Ugotuj posiekane wiśnie na średnim ogniu, aż na powierzchni utworzy się nie pływający rowek.
gotowy dżem z wiśni na gorąco przenieś do sterylnego słoika, a jeśli jest to przedmiot na zimę, szczelnie zamknij pojemnik sterylną pokrywką, Odwróć, zawiń w ciepły i trzymaj, aż całkowicie ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g