kulki z kurczaka z serem

idealne połączenie-ser i kurczak, doskonale uzupełniają każdą przystawkę! Jeśli lubisz ser tak jak ja, ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie! Przygotowanie zajmie mniej niż godzinę, a wynik z pewnością zadowoli domowników.
tuvabiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 11 % 3 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze składniki. Od razu zauważam, że możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że jest go dużo!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij trochę jajko. Dodaj mięso mielone i posiekaną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, oregano, połowę drobno startego sera i przyprawy do smaku. W razie potrzeby dodaj kilka liści bazylii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopóki nie zapomnisz, włącz piekarnik, aby się rozgrzał, temperatura wynosi 200 stopni. Dobrze wymieszaj naszą masę rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wypełnij każdą komórkę mięsem mielonym. Na środku masy kładziemy kawałek sera (mój jest miękki). Pokrywamy wierzch przyszłych kulek łyżką mielonego mięsa, konieczne jest całkowite zamknięcie kostek sera, aby nasze nadzienie nie wyciekło. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy prawie gotowe kulki i posypujemy je pozostałym startym serem, lekko naciskając palcami. Wszystko wracamy do piekarnika na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gotowych kulek można przygotować sos z koncentratu pomidorowego i smażonej cebuli. Danie najlepiej podawać na ciepło, gdy ser się rozpuści. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy