skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze składniki. Od razu zauważam, że możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że jest go dużo!
Krok 2:
W misce ubij trochę jajko. Dodaj mięso mielone i posiekaną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, oregano, połowę drobno startego sera i przyprawy do smaku. W razie potrzeby dodaj kilka liści bazylii.
Krok 3:
Dopóki nie zapomnisz, włącz piekarnik, aby się rozgrzał, temperatura wynosi 200 stopni. Dobrze wymieszaj naszą masę rękami.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wypełnij każdą komórkę mięsem mielonym. Na środku masy kładziemy kawałek sera (mój jest miękki). Pokrywamy wierzch przyszłych kulek łyżką mielonego mięsa, konieczne jest całkowite zamknięcie kostek sera, aby nasze nadzienie nie wyciekło. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Krok 5:
Wyjmujemy prawie gotowe kulki i posypujemy je pozostałym startym serem, lekko naciskając palcami. Wszystko wracamy do piekarnika na 15-20 minut.
Krok 6:
Do gotowych kulek można przygotować sos z koncentratu pomidorowego i smażonej cebuli. Danie najlepiej podawać na ciepło, gdy ser się rozpuści. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g