puree z marchwi na zimę

Prosty i przydatny półprodukt z marchwi na zimę w domu! Gotowe puree z marchwi to doskonała baza do wielu potraw. Można go doprawić kwaśną śmietaną, dodać cukier do smaku i podawać jako niezależne danie. Może być również stosowany do przygotowywania zup, dań głównych, deserów i do pieczenia. Ponadto puree z marchwi zaczynają być wprowadzane do pokarmów uzupełniających dla dzieci w wieku poniżej jednego roku. W sklepie ten przysmak dla dzieci nie jest tani, ale można go przygotować w domu, bez użycia konserwantów, w przeciwieństwie do produktów fabrycznych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na puree z marchwi na zimę. poza samą marchewką nie wymaga niczego. Otrzymasz wyjątkowo naturalny i zdrowy produkt. Oprócz prostoty i szybkości przygotowania do zalet tego przedmiotu można przypisać jego budżetowi, w sezonie zbiorów takie tłuczone ziemniaki będą kosztować dosłownie grosz. Docenią to te gospodynie domowe, których miejsce nie pozwala na przechowywanie wielu warzyw zebranych na ich stronie. Lepiej jest wziąć soczyste, młode marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój na małe kawałki, aby gotowały się szybciej, zachowując maksimum witamin w warzywach. Ponieważ przy długotrwałej obróbce cieplnej duża ilość witamin wyparuje. Włóż marchewki do rondla i natychmiast zalej wrzącą wodą lub gorącą wodą. Jeśli gotujesz marchewki w zimnej wodzie, to podczas gotowania smak i kolor marchewki w większym stopniu trafi do bulionu i nie będzie przydatny do przygotowania tego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz ogień, zagotuj bulion, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż marchewki będą gotowe. Gotowość sprawdzamy czubkiem noża, jeśli łatwo przebije marchewkę, oznacza to, że marchewki są ugotowane, wyłącz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwar z patelni. Pozwól marchewkom trochę ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamieniamy go w puree za pomocą blendera, staramy się, aby był bardziej jednorodny w konsystencji, bez grudek i całych kawałków marchwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Małe słoiki i pokrywki są wcześniej myte, sterylizowane i suszone. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywy gotujemy i suszymy. Gotowe puree z marchwi układamy w słoikach, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy. na dnie garnka kładziemy szmatkę, wkładamy słoiki, napełniamy wodą tak, aby sięgała do wieszaków słoików i sterylizujemy na średnim ogniu przez około 15 minut puszki o pojemności 0,5 litra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwijamy słoiki pokrywkami. Puree z marchwi w słoikach ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem i przechowywać w zimnym miejscu. Puree z marchwi na zimę jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g

Podobne przepisy