skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na puree z marchwi na zimę. poza samą marchewką nie wymaga niczego. Otrzymasz wyjątkowo naturalny i zdrowy produkt. Oprócz prostoty i szybkości przygotowania do zalet tego przedmiotu można przypisać jego budżetowi, w sezonie zbiorów takie tłuczone ziemniaki będą kosztować dosłownie grosz. Docenią to te gospodynie domowe, których miejsce nie pozwala na przechowywanie wielu warzyw zebranych na ich stronie. Lepiej jest wziąć soczyste, młode marchewki.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i pokrój na małe kawałki, aby gotowały się szybciej, zachowując maksimum witamin w warzywach. Ponieważ przy długotrwałej obróbce cieplnej duża ilość witamin wyparuje. Włóż marchewki do rondla i natychmiast zalej wrzącą wodą lub gorącą wodą. Jeśli gotujesz marchewki w zimnej wodzie, to podczas gotowania smak i kolor marchewki w większym stopniu trafi do bulionu i nie będzie przydatny do przygotowania tego dania.
Krok 3:
Włącz ogień, zagotuj bulion, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż marchewki będą gotowe. Gotowość sprawdzamy czubkiem noża, jeśli łatwo przebije marchewkę, oznacza to, że marchewki są ugotowane, wyłącz ogień.
Krok 4:
Odwar z patelni. Pozwól marchewkom trochę ostygnąć.
Krok 5:
Zamieniamy go w puree za pomocą blendera, staramy się, aby był bardziej jednorodny w konsystencji, bez grudek i całych kawałków marchwi.
Krok 6:
Małe słoiki i pokrywki są wcześniej myte, sterylizowane i suszone. Moje słoiki z roztworem sody, sterylizowane w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywy gotujemy i suszymy. Gotowe puree z marchwi układamy w słoikach, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy. na dnie garnka kładziemy szmatkę, wkładamy słoiki, napełniamy wodą tak, aby sięgała do wieszaków słoików i sterylizujemy na średnim ogniu przez około 15 minut puszki o pojemności 0,5 litra.
Krok 7:
Zwijamy słoiki pokrywkami. Puree z marchwi w słoikach ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem i przechowywać w zimnym miejscu. Puree z marchwi na zimę jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g