skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetek i paluszków krabowych? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka, jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 2:
Krewetki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Możesz użyć dowolnych krewetek - dużych lub małych. Waga netto obranych krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g, więc jeśli masz krewetki z głową i skorupą, weź je z marginesem. Zachowaj kilka całych krewetek do dekoracji sałatki.
Krok 3:
Pokrój Pozostałe krewetki na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno w różnych naczyniach: białka na średniej tarce, żółtka na małej. Odłóż trochę startego żółtka, aby udekorować wierzch sałatki.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 7:
Aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna, uformuj ją warstwami w kulinarny pierścień o średnicy 16-18 cm. Ustaw pierścień na półmisku, ułóż pierwszą warstwę większości paluszków krabowych. Na wierzch polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę.
Krok 8:
W następnej warstwie równomiernie rozprowadź krewetki, a także polej majonezem.
Krok 9:
Rozłóż starty ser na krewetkach i polej majonezem.
Krok 10:
Następna warstwa to starte białka i majonez.
Krok 11:
Przedostatnia warstwa to starte żółtka z majonezem.
Krok 12:
Posyp wierzch sałatki pozostałymi paluszkami krabowymi. Warstwa nie powinna być zbyt gruba - jest potrzebna bardziej dla piękna niż smaku. Czerwono-biały wierzch sałatki wygląda bardzo ładnie na stole. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 13:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę pozostałymi całymi krewetkami, startym żółtkiem i, w razie potrzeby, czarnym kawiorem lub jego imitacją. Lub jak powie Ci twoja wyobraźnia. Smacznego!
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
jeśli nie zależy ci na wyglądzie i strukturze, a czas jest ograniczony, możesz po prostu pokroić wszystkie składniki w małe kostki, połączyć w salaterce i doprawić majonezem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g