skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto kefirowe bez drożdży? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go wcześniej, aby nie był zimny. Weź bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Wlej kefir do miski, dodaj sodę, wymieszaj. Pozostaw masę, aż na powierzchni pojawią się liczne bąbelki. Jest to reakcja gaszenia sody podczas interakcji z kwasem mlekowym.
Krok 3:
Dodaj sól i olej roślinny do kefiru. Wymieszać.
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski. Przesiewanie usunie z mąki ewentualne niepotrzebne cząsteczki i wzbogaci ją o tlen. W rezultacie ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Zależy to od zawartości tłuszczu w kefirze i właściwości mąki. Jeśli wręcz przeciwnie, ciasto nie jest wystarczająco gęste, dodaj trochę mąki podczas ugniatania.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Powinien dobrze zachować swój kształt, ale być miękki i delikatny. Zawiń ciasto w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 20-30 minut. W tym czasie gluten puchnie, a ciasto będzie bardziej giętkie i elastyczne.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie do ciasta. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Sprawdź gotowość ziemniaków nożem. Jeśli jest miękki, jest gotowy. Odcedź i ostudź ziemniaki. Twaróg można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, w zależności od preferencji.
Krok 7:
Umyj pietruszkę i koperek, dobrze wysusz. Usuń grube, grube gałązki. Drobno posiekaj warzywa. Możesz również wziąć zieloną cebulę lub kolendrę.
Krok 8:
Ugotowane ziemniaki zetrzyj. Zrobiłam to widelcem. Ale jeśli chcesz, możesz uczynić strukturę nadzienia bardziej jednorodną. Następnie rozgnieć gorące ziemniaki tłuczkiem i ostudź. I przełóż twaróg przez blender.
Krok 9:
Połącz ziemniaki, twaróg i posiekane warzywa. W razie potrzeby posolić. Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę o grubości 7-8 mm.
Krok 11:
Umieść nadzienie na środku ciasta.
Krok 12:
Podnieś krawędzie ciasta i połącz nad nadzieniem. Dobrze ściśnij.
Krok 13:
Ciasto odwróć i delikatnie, bez silnego nacisku, rozwałkuj, tworząc okrągłe ciasto. W środku zrób mały otwór, aby para mogła uciec.
Krok 14:
Lekko ubij jajko, aż będzie gładkie i za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto na wierzchu. W razie potrzeby możesz posypać ciasto sezamem. Mam biały i czarny.
Krok 15:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut, aż się zarumieni. Czas i tryb pieczenia mogą nie pokrywać się z podanymi, skup się na cechach działania piekarnika. Mam dość duże ciasto o średnicy około 30 cm.
Krok 16:
Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
takie ciasto można zrobić z różnymi nadzieniami. Są to różnorodne kombinacje twarogu, sera i ziół, z dodatkiem warzyw i produktów mięsnych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zielenina koperkowa - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g