skład / składniki
metoda gotowania
do nadzienia ciasta potrzebujesz gotowanych ziemniaków. Dlatego przede wszystkim przystępujemy do jego przygotowania. Aby to zrobić, opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, włóż do rondla, zalej wodą i podpal piec. Gotuj ziemniaki w mundurze, aż będą ugotowane. Następnie odcedź, ostudź warzywa, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
dymkę opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj cebulę.
następnie możesz przystąpić do testu. Aby to zrobić, rozbij jaja kurze w misce, dodaj sól i cukier. Ubij wszystko mikserem, aby połączyć. Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski i ponownie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.
rozpuść kawałek masła, a także dodaj do miski z ubitymi jajkami i kefirem. Włożenie sody oczyszczonej sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i puszyste. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem.
oddzielnie przesiać mąkę pszenną. I lekko wlej przesianą mąkę do miski z resztą produktów. Najpierw wymieszaj wszystkie produkty łyżką stołową, a następnie ugniataj ciasto rękami. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję, nawet lekko lepką w dotyku. Aby ułatwić ugniatanie, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym.
następnie przygotuj 2 patelnie o tej samej średnicy. Nasmaruj jeden z nich olejem roślinnym. Podziel ciasto na dwie równe części. Połóż jeden z nich na dnie wysmarowanej olejem patelni.
ułóż nadzienie na wierzchu warstwy ciasta. Najpierw włóż posiekane gotowane ziemniaki, a następnie posyp zieloną cebulą.
rozgnieć saurę w puszkach widelcem i ułóż cienką warstwę na wierzchu ziemniaków i cebuli.
rozwałkuj pozostałą połowę ciasta i przykryj nim ciasto, mocno ściskając krawędzie.
następnie umieść patelnię z ciastem na małym ogniu i przykryj ją inną patelnią. Po 20-25 minutach otwórz ciasto i za pomocą łopatki, podważając krawędzie ciasta, sprawdź stopień gotowości dolnej warstwy ciasta.
wytrzyj górną patelnię papierowymi serwetkami z nadmiaru wilgoci i posmaruj pozostałym olejem roślinnym.
ponownie przykryj ciasto górną patelnią i ostrożnie, trzymając jednocześnie dwa uchwyty, Odwróć ciasto na drugą stronę. Opiekaj ciasto z drugiej strony na złoty kolor. Drugą patelnię można usunąć.
takie ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno do herbaty lub kawy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g