ciasto kefirowe na patelni

niezwykły sposób na przygotowanie pysznego ciasta! Ciasto kefirowe na patelni to prosty przepis na pyszne ciasto z nadzieniem z warzyw i ryb. Ten przepis będzie udaną alternatywą dla wypieków gotowanych w piekarniku. Na patelni ciasto okazuje się nie mniej smaczne!
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 64 % 30 g
222 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

do nadzienia ciasta potrzebujesz gotowanych ziemniaków. Dlatego przede wszystkim przystępujemy do jego przygotowania. Aby to zrobić, opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, włóż do rondla, zalej wodą i podpal piec. Gotuj ziemniaki w mundurze, aż będą ugotowane. Następnie odcedź, ostudź warzywa, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

dymkę opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj cebulę.

następnie możesz przystąpić do testu. Aby to zrobić, rozbij jaja kurze w misce, dodaj sól i cukier. Ubij wszystko mikserem, aby połączyć. Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski i ponownie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.

rozpuść kawałek masła, a także dodaj do miski z ubitymi jajkami i kefirem. Włożenie sody oczyszczonej sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i puszyste. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem.

oddzielnie przesiać mąkę pszenną. I lekko wlej przesianą mąkę do miski z resztą produktów. Najpierw wymieszaj wszystkie produkty łyżką stołową, a następnie ugniataj ciasto rękami. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję, nawet lekko lepką w dotyku. Aby ułatwić ugniatanie, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym.

następnie przygotuj 2 patelnie o tej samej średnicy. Nasmaruj jeden z nich olejem roślinnym. Podziel ciasto na dwie równe części. Połóż jeden z nich na dnie wysmarowanej olejem patelni.

ułóż nadzienie na wierzchu warstwy ciasta. Najpierw włóż posiekane gotowane ziemniaki, a następnie posyp zieloną cebulą.

rozgnieć saurę w puszkach widelcem i ułóż cienką warstwę na wierzchu ziemniaków i cebuli.

rozwałkuj pozostałą połowę ciasta i przykryj nim ciasto, mocno ściskając krawędzie.

następnie umieść patelnię z ciastem na małym ogniu i przykryj ją inną patelnią. Po 20-25 minutach otwórz ciasto i za pomocą łopatki, podważając krawędzie ciasta, sprawdź stopień gotowości dolnej warstwy ciasta.

wytrzyj górną patelnię papierowymi serwetkami z nadmiaru wilgoci i posmaruj pozostałym olejem roślinnym.

ponownie przykryj ciasto górną patelnią i ostrożnie, trzymając jednocześnie dwa uchwyty, Odwróć ciasto na drugą stronę. Opiekaj ciasto z drugiej strony na złoty kolor. Drugą patelnię można usunąć.

takie ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno do herbaty lub kawy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy