ziemniaki jak na ognisku w piekarniku

ziemniaki są jak na ognisku, a gotowanie w piekarniku jest bardzo proste! Pieczone ziemniaki w piekarniku podawane są w niezwykły sposób z pikantnym kremowym sosem czosnkowym. Pyszne i satysfakcjonujące!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 75 % 18 g
112 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ziemniaki umyć;
2. Mąkę i sól wymieszać;
3. W tej panierce obtocz mokre, czyste ziemniaki ze wszystkich stron;
4. Włóż ziemniaki do formy;
5. Piecz ziemniaki w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni;
6. Nadzienie: wymieszaj posiekane warzywa z posiekanym czosnkiem, miękkim masłem i solą;
7. Pokrój gorące ziemniaki na pół, posmaruj nadzieniem;
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy