ciasto pita z cukinią i serem serowym w piekarniku

niesamowicie pyszne letnie ciasto z cukinii w pośpiechu! Najtrudniejszą rzeczą jest zetrzeć cukinię, Wszystko inne jest elementarne i proste! Pyszne, lekkie, soczyste ciasto z chrupiącą skórką.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
93 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce, Posol, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser, dodaj 3 jajka i 1 białko i pozostaw żółtko do smarowania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek, dodaj przyprawy, posiekany czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wyciśnij płyn z uformowanej cukinii - powinieneś uzyskać suchą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masę z serem feta do cukinii, przyprawy do smaku, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem, ułóż chleb pita tak, aby zwisały krawędzie. Naoliwić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy drugi chleb pita w poprzek, aby pozostały również wolne krawędzie. Naoliwić. Rozłóż masę cukinii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj masę wolnymi krawędziami chleba pita. Posmaruj olejem, żółtkiem, posyp siemieniem lnianym lub sezamem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź ciasto w formie, a następnie ostrożnie przenieś na półmisek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest bardzo soczyste w środku i chrupiące na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy