skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj cukinię na grubej tarce, Posol, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 2:
Zetrzyj ser, dodaj 3 jajka i 1 białko i pozostaw żółtko do smarowania ciasta.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek, dodaj przyprawy, posiekany czosnek.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dobrze wyciśnij płyn z uformowanej cukinii - powinieneś uzyskać suchą masę.
Krok 6:
Dodaj masę z serem feta do cukinii, przyprawy do smaku, wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem, ułóż chleb pita tak, aby zwisały krawędzie. Naoliwić.
Krok 8:
Kładziemy drugi chleb pita w poprzek, aby pozostały również wolne krawędzie. Naoliwić. Rozłóż masę cukinii.
Krok 9:
Przykryj masę wolnymi krawędziami chleba pita. Posmaruj olejem, żółtkiem, posyp siemieniem lnianym lub sezamem.
Krok 10:
Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź ciasto w formie, a następnie ostrożnie przenieś na półmisek.
Krok 11:
Ciasto jest bardzo soczyste w środku i chrupiące na wierzchu.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g