skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko do ciepłego stanu, 36-38 stopni . W ciepłym mleku wlej drożdże i 2 łyżki mąki i cukru, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
Pamiętaj, aby przesiać mąkę, aby była nasycona tlenem.
Krok 3:
Gdy drożdże zostaną aktywowane,podnieś czapkę, dodaj cukier, jajko ,żółtka, zmiękczone masło, cukier waniliowy i sól do mieszanki i wszystko wymieszaj.Możesz ugniatać ciasto rękami, w wypiekaczu do chleba, w maszynie kuchennej - w dowolny sposób.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj.
Krok 5:
Dokładnie zagniataj ciasto, powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem misce, przykryj folią spożywczą, wilgotnym ręcznikiem lub pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Możesz tak jak ja w piekarniku , ustawiając 40 stopni, możesz w powolnej kuchence,przy baterii lub umieszczając miskę w innej misce z ciepłą wodą.
Krok 6:
Podziel gotowe ciasto na dwie części, a następnie każdą część na dwie kolejne i kontynuuj, aż otrzymamy 16 kawałków(każdy 120 g).Z nich zwijamy koloboki.
Krok 7:
Przygotujemy dwie formy o średnicy 22 cm, nasmarujemy je olejem i umieścimy w nich nasze kulki w kształcie "rumianku", w każdej formie po osiem sztuk.Przykryjemy je serwetką i umieścimy w ciepłym miejscu do proofingu na około 30 minut.Powinny one jeszcze zwiększyć objętość.
Krok 8:
Bułki przed pieczeniem posmaruj żółtkiem zmieszanym z dwiema łyżkami śmietany. I piecz bułki bezpośrednio w foremkach przez 20-25 minut w temperaturze 190-200 C, podgrzewając piekarnik.
Krok 9:
Wyjmij gotowe bułki z formy i posyp cukrem pudrem.I możesz podać do stołu.Bułeczki powstają z opiekaną, błyszczącą skórką i miękkim jak puch ciastem w środku. Rówieśnicy z czasów radzieckich pamiętają ich niesamowity smak, a jeśli nie miałeś okazji żyć w tym czasie , koniecznie ugotuj - to chyba najlepsze ciasto maślane. Smacznego!
przepis na bułki maślane "rumianek", które były sprzedawane w sowieckich piekarniach i kosztowały 9 kopiejek.Wydaje się, że proste pieczenie,
nawet bez nadzienia, a smaczniejsze trudno było cokolwiek znaleźć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g