skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
na początek przygotuj nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, gotuj jajka w wodzie, aż będą strome. Następnie obierz je ze skorupy i pokrój na małe kawałki.
dymkę opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym (lepiej wchłania wodę). Następnie, po wyschnięciu cebuli, drobno posiekaj ją na desce do krojenia. Następnie wymieszaj posiekane gotowane jajka i zieloną cebulę - będzie to nadzienie do ciasta.
następnie możesz przystąpić do testu. Przesiej wcześniej białą mąkę pszenną do miski, oddzielając wszelkie dodatki i rozbijając wszystkie grudki. Następnie dodaj trochę proszku do pieczenia (w przypadku braku można zastąpić zwykłą sodą oczyszczoną) i dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
w osobnym pojemniku rozbij jaja kurze i ubij je lekko ręczną trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj śmietanę i majonez do jajek. I ponownie dokładnie wymieszaj całą masę trzepaczką lub mikserem, aż będzie gładka. Posolić.
następnie stopniowo wprowadzaj już przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do masy z jajkami, śmietaną i majonezem. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę trzepaczką, mikserem lub zwykłą łyżką stołową. W cieście nie powinno być żadnych grudek.
ilość mąki wskazana w przepisie jest orientacyjna i zależy od odmiany, stopnia glutenu. Ciasto na galaretkę powinno być płynne i wylewać się grubą wstążką, jak na naleśniki.
po zakończeniu ciasta można złożyć ciasto. Wlej połowę ciasta do silikonowej formy. Na wierzchu równomiernie rozprowadź nadzienie z gotowanych jajek i zielonej cebuli. Następnie wlej pozostałą połowę ciasta i wygładź silikonową szpatułką lub łyżką.
włóż pojemnik z ciastem do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut, aż górna skorupa się zrumieni. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki. Niech ciasto trochę ostygnie i można je podać.
takie ciasto jest idealne na wieczorną herbatę z rodziną! I może stać się pełnoprawnym obiadem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g