ciasto galaretkowe z jajkiem i cebulą na kwaśnej śmietanie

to ciasto podbije Cię smakiem znanym z dzieciństwa! Galaretowate ciasto z jajkiem i cebulą na kwaśnej śmietanie to proste ciasto z pysznym i zdrowym nadzieniem. Połączenie zieleni i gotowanych jaj kurzych zawsze było tradycyjnie powszechne w kuchni rosyjskiej i przez wielu jest kochane ze względu na swoją prostotę.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 42 % 14 g
163 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

na początek przygotuj nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, gotuj jajka w wodzie, aż będą strome. Następnie obierz je ze skorupy i pokrój na małe kawałki.

dymkę opłucz pod zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym (lepiej wchłania wodę). Następnie, po wyschnięciu cebuli, drobno posiekaj ją na desce do krojenia. Następnie wymieszaj posiekane gotowane jajka i zieloną cebulę - będzie to nadzienie do ciasta.

następnie możesz przystąpić do testu. Przesiej wcześniej białą mąkę pszenną do miski, oddzielając wszelkie dodatki i rozbijając wszystkie grudki. Następnie dodaj trochę proszku do pieczenia (w przypadku braku można zastąpić zwykłą sodą oczyszczoną) i dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

w osobnym pojemniku rozbij jaja kurze i ubij je lekko ręczną trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj śmietanę i majonez do jajek. I ponownie dokładnie wymieszaj całą masę trzepaczką lub mikserem, aż będzie gładka. Posolić.

następnie stopniowo wprowadzaj już przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do masy z jajkami, śmietaną i majonezem. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę trzepaczką, mikserem lub zwykłą łyżką stołową. W cieście nie powinno być żadnych grudek.
ilość mąki wskazana w przepisie jest orientacyjna i zależy od odmiany, stopnia glutenu. Ciasto na galaretkę powinno być płynne i wylewać się grubą wstążką, jak na naleśniki.

po zakończeniu ciasta można złożyć ciasto. Wlej połowę ciasta do silikonowej formy. Na wierzchu równomiernie rozprowadź nadzienie z gotowanych jajek i zielonej cebuli. Następnie wlej pozostałą połowę ciasta i wygładź silikonową szpatułką lub łyżką.

włóż pojemnik z ciastem do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut, aż górna skorupa się zrumieni. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki. Niech ciasto trochę ostygnie i można je podać.

takie ciasto jest idealne na wieczorną herbatę z rodziną! I może stać się pełnoprawnym obiadem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy