placki na wywarze ziemniaczanym
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na dowolne kawałki i gotuj w osolonej wodzie.
Krok 3:
Odcedź bulion z ziemniaków, do ciasta potrzebujesz 100 ml. i rozgnieć gorące ziemniaki w puree ziemniaczanym.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.
Krok 7:
Wymieszaj jajko ze zmiękczonym masłem, dodaj sól.
Krok 8:
Wlej ciepły wywar i wlej suche drożdże, wymieszaj.
Krok 9:
Wsyp mąkę i zagnieść gęste ciasto. W ciepłym miejscu pozostaw ciasto na 1 godzinę.
Krok 10:
Zagnieść ciasto i zrobić kiełbasę, pokroić na 8 kawałków.
Krok 11:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta. Włóż nadzienie i ściśnij.
Krok 12:
Umieść paszteciki szwem do dołu w rozgrzanym do czerwoności oleju.
Krok 13:
Smaż paszteciki z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g