placki na wywarze ziemniaczanym

łatwe do zrobienia ciasto, placki są miękkie. Placki na bulionie ziemniaczanym są łatwe do przygotowania. Gotowane ziemniaki przydają się do nadzienia, a bulion do ciasta. Jest to bardzo wygodne, ponieważ ciecz nie musi być specjalnie podgrzewana. Placki smażone są na oleju roślinnym na patelni. Takie placki z nadzieniem ziemniaczanym można podawać na stole z kompotem lub herbatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 67 % 20 g
145 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na dowolne kawałki i gotuj w osolonej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź bulion z ziemniaków, do ciasta potrzebujesz 100 ml. i rozgnieć gorące ziemniaki w puree ziemniaczanym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj jajko ze zmiękczonym masłem, dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciepły wywar i wlej suche drożdże, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wsyp mąkę i zagnieść gęste ciasto. W ciepłym miejscu pozostaw ciasto na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto i zrobić kiełbasę, pokroić na 8 kawałków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta. Włóż nadzienie i ściśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść paszteciki szwem do dołu w rozgrzanym do czerwoności oleju.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smaż paszteciki z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy