skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jednym z sekretów uzyskania wysokiej jakości m pysznego sera jest stosowanie naturalnych i świeżych produktów. Mleko i twarożek najlepiej przyjmować z dużym procentem tłuszczu. Możesz użyć starych naczyń do gotowania, które nie są żałosne, lub z grubym dnem, ponieważ masa będzie mocno przylegać i palić się do dna.
Krok 2:
Włóż twaróg do metalowego rondla. Napełnij go mlekiem. Stawiamy na wolnym ogniu i zaczynamy gotować, ciągle mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką. Masa zacznie się topić, najpierw stanie się płynna. Potem zacznie gęstnieć. Nie przestajemy go mieszać. Gotuj przez około 30 minut.
Krok 3:
Gdy masa ugotuje się prawie dwukrotnie, stanie się gęsta i jednorodna, dodaj do niej kawałek masła i bez dalszego mieszania gotuj przez około 5 minut.
Krok 4:
Włóż sodę i sól do osobnej miski, wbij jajko kurze i dokładnie ubij mieszaninę. Nie trzeba go ubijać do uzyskania piany, ale powinien być całkowicie jednorodny, bez skrzepów białka, w przeciwnym razie białe plamy pojawią się w serze. Oczywiście nie wpływają na smak, ale psują wygląd.
Krok 5:
Wlej mieszaninę jajek do miski z masą serową. I natychmiast zaczynamy mieszać, aby masa stała się jednorodna. Masa serowa zwiększy swoją objętość, stanie się luźna i bujna, podobna do kaszy manny. Nadal gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Gotuj przez około 20 minut.
Krok 6:
Im dłużej gotujesz masę, tym twardszy będzie ser. Gdy masa zgęstnieje i nieco ostygnie. Bierzemy formę o odpowiedniej wielkości do objętości powstałej masy serowej. Dokręć go folią spożywczą. I włóż do niego półfabrykat sera. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 7:
Ser zamarzł, stał się twardy. Wyjmujemy go z formy, kroimy na kawałki. Podajemy do stołu. Ten ser z pewnością przypadnie do gustu Twoim domownikom i zaskoczy gości. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g