twardy ser z mleka w domu

niezwykle smaczny prawdziwy twardy ser! Bardzo szybko i łatwo z dostępnych składników możesz zrobić prawdziwy i niesamowicie pyszny twardy ser w domu. Po pierwsze, uzyskuje się naturalny produkt, przygotowany z wysokiej jakości składników i bez różnych szkodliwych dodatków. Taki ser można podawać nawet małym dzieciom. Po drugie, smak takiego sera można zmieniać w zależności od preferencji gospodarstw domowych, zmieniając ilość przypraw lub dodając posiekane świeże zioła i inne przyprawy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jednym z sekretów uzyskania wysokiej jakości m pysznego sera jest stosowanie naturalnych i świeżych produktów. Mleko i twarożek najlepiej przyjmować z dużym procentem tłuszczu. Możesz użyć starych naczyń do gotowania, które nie są żałosne, lub z grubym dnem, ponieważ masa będzie mocno przylegać i palić się do dna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg do metalowego rondla. Napełnij go mlekiem. Stawiamy na wolnym ogniu i zaczynamy gotować, ciągle mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką. Masa zacznie się topić, najpierw stanie się płynna. Potem zacznie gęstnieć. Nie przestajemy go mieszać. Gotuj przez około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masa ugotuje się prawie dwukrotnie, stanie się gęsta i jednorodna, dodaj do niej kawałek masła i bez dalszego mieszania gotuj przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż sodę i sól do osobnej miski, wbij jajko kurze i dokładnie ubij mieszaninę. Nie trzeba go ubijać do uzyskania piany, ale powinien być całkowicie jednorodny, bez skrzepów białka, w przeciwnym razie białe plamy pojawią się w serze. Oczywiście nie wpływają na smak, ale psują wygląd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę jajek do miski z masą serową. I natychmiast zaczynamy mieszać, aby masa stała się jednorodna. Masa serowa zwiększy swoją objętość, stanie się luźna i bujna, podobna do kaszy manny. Nadal gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Gotuj przez około 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Im dłużej gotujesz masę, tym twardszy będzie ser. Gdy masa zgęstnieje i nieco ostygnie. Bierzemy formę o odpowiedniej wielkości do objętości powstałej masy serowej. Dokręć go folią spożywczą. I włóż do niego półfabrykat sera. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ser zamarzł, stał się twardy. Wyjmujemy go z formy, kroimy na kawałki. Podajemy do stołu. Ten ser z pewnością przypadnie do gustu Twoim domownikom i zaskoczy gości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy