skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Mak dodamy do ciasta drożdżowego. Dla niego wyhodujemy ciasto. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i przygotowaną mąką. Ciasto zamykamy pod pokrywką w rondlu i umieszczamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
wyrabiamy ciasto z ciasta i produktów zgodnie z przepisem. Zagnieść elastyczne ciasto na stole posypanym mąką. Odstawiamy na 15 minut.
nie sądzę, że do jedzenia przyda Ci się surowy półprodukt, musisz z niego zrobić jakiś produkt cukierniczy. Na przykład bajgle z dżemem.
aby to zrobić, rozwałkuj ciasto Makowe wałkiem do ciasta na arkusz o grubości 1 cm i pokrój w trójkąty o dwóch długich rogach. Połóż dowolny gęsty dżem na środku i zwiń bajgiel.
bajgle piecze się krótko – 10-15 minut na ogniu 220 stopni.
jeśli nie masz pod ręką dżemu, możesz po prostu upiec kręcone bułeczki z ciasta makowego na herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g