pieczenie na herbatę z makowego ciasta drożdżowego

Prosty przepis na pieczenie herbaty. W razie potrzeby możesz dodać dżem! Zawsze interesowało mnie, czy do przygotowania ciasta można użyć maku cukierniczego. Próbowałem upiec ciasto Makowe i podobało mi się: "uszczelnione" produkty wyglądają bardzo uroczo, smak wcale się nie pogarsza, wręcz przeciwnie. Dlaczego więc nie podzielić się z innymi nowym, a dla niektórych starym przepisem?
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 68 % 40 g
306 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opara

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto + ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp mak

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto Makowe jest gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

Mak dodamy do ciasta drożdżowego. Dla niego wyhodujemy ciasto. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i przygotowaną mąką. Ciasto zamykamy pod pokrywką w rondlu i umieszczamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
wyrabiamy ciasto z ciasta i produktów zgodnie z przepisem. Zagnieść elastyczne ciasto na stole posypanym mąką. Odstawiamy na 15 minut.
nie sądzę, że do jedzenia przyda Ci się surowy półprodukt, musisz z niego zrobić jakiś produkt cukierniczy. Na przykład bajgle z dżemem.
aby to zrobić, rozwałkuj ciasto Makowe wałkiem do ciasta na arkusz o grubości 1 cm i pokrój w trójkąty o dwóch długich rogach. Połóż dowolny gęsty dżem na środku i zwiń bajgiel.
bajgle piecze się krótko – 10-15 minut na ogniu 220 stopni.
jeśli nie masz pod ręką dżemu, możesz po prostu upiec kręcone bułeczki z ciasta makowego na herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy