Modelowanie ciasta solnego
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
dodaj sól i mąkę do miski i wymieszaj łyżką. Następnie wlej tam olej roślinny i pół szklanki wody. Ponownie wymieszaj i ugniataj rękami, aż będzie gładka. Jeśli zamiast wody weźmiesz galaretkę ze skrobi, w tym przypadku ciasto stanie się jeszcze bardziej plastyczne. Jeśli ciasto okaże się zbyt miękkie, weź łyżkę mąki i wymieszaj na dnie miski z łyżką soli. Następnie dociśnij ciasto do tej mieszanki i wszystko dokładnie zgnieść. Spraw, aby ciasto było gęstsze.
następnie zawiń powstałe ciasto w plastikową torbę i pozostaw na 3 godziny w lodówce. Następnie możesz wyrzeźbić dowolne postacie z ciasta solnego, które powie Ci twoja wyobraźnia. Upieczone i podane na stole figurki z pewnością zaskoczą Twoich gości, a zwłaszcza dzieci, zobaczysz.
następnie zawiń powstałe ciasto w plastikową torbę i pozostaw na 3 godziny w lodówce. Następnie możesz wyrzeźbić dowolne postacie z ciasta solnego, które powie Ci twoja wyobraźnia. Upieczone i podane na stole figurki z pewnością zaskoczą Twoich gości, a zwłaszcza dzieci, zobaczysz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g