skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną zupę z fasolą i kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz gotować zupę z suszonej fasoli, tak jak ja,lub z puszki. Użycie fasoli w puszkach znacznie przyspieszy czas gotowania zupy. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Możesz również użyć zieleni do smaku.
Krok 2:
Opłucz fasolę i namocz ją przez noc w zimnej wodzie. Możesz wziąć dowolną odmianę fasoli. Mam białą fasolę. Odcedź spuchniętą fasolę, wrzucając ją do durszlaka. Dobrze opłucz fasolę pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Weź odpowiedni garnek, włóż do niego fasolę, wlej 1,5 litra zimnej wody i gotuj na średnim ogniu. Gotuj fasolę do miękkości, 1 do 1,5 godziny. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości fasoli i jej odmiany. Zajęło mi to nieco ponad godzinę. Po godzinie gotowania możesz lekko posolić wodę. W ten sposób proces przebiegnie szybciej. Gotowa fasola powinna być miękka, ale nie gotowana.
Krok 4:
Włóż gotową fasolę do durszlaka i osusz.
Krok 5:
Wlej część fasoli do innej miski i zetrzyj tłuczkiem. Dzięki temu zupa będzie bardziej lepka, nabierze jasnego smaku fasoli.
Krok 6:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe porcje. Możesz zastąpić filet mięsem z kością. Rosół gotowany na kości okaże się bardziej nasycony.
Krok 7:
W rondlu zagotuj 1,5 l wody na średnim ogniu. Ułóż filety z kurczaka i całą obraną cebulę i gotuj, usuwając pianę i mieszając od czasu do czasu, około 20 minut. Jeśli masz mięso z kością, gotuj przez co najmniej 30 minut.
Krok 8:
Podczas gotowania kurczaka przygotuj resztę warzyw. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 10:
Drobno posiekaj pietruszkę. Oprócz pietruszki możesz wziąć inne warzywa: koperek, kolendrę, szpinak itp.
Krok 11:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż marchewki i smaż, mieszając, przez 4 minuty.
Krok 12:
Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Jasny aromat powinien pochodzić z czosnku.
Krok 13:
Przenieś smażone warzywa do garnka z zupą. Następnie dodaj pokruszoną i całą fasolę. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać.
Krok 14:
Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu. Na samym końcu usuń gotowaną cebulę. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól zupie parzyć przez 10 minut pod pokrywką.
Krok 15:
Wlej zupę do misek, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g