skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta z galaretką. Kefir i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około 1 godziny). Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz jajko z solą i ubij trzepaczką, aż będzie gładkie. Białko musi połączyć się z żółtkiem.
Krok 3:
Wlej kefir (o zawartości tłuszczu 3,2%) w temperaturze pokojowej i mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj mąkę przesianą sodą i wymieszaj. Powinno być pół lepkie, płynne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodaj do niego więcej kefiru lub mleka. Ale dodawaj stopniowo-1-2 łyżki. l.. Następnie wymieszaj, spójrz na konsystencję i dodaj więcej, jeśli to konieczne. Ponieważ jeśli wlejesz dużo, ciasto bardzo się upłynni i będzie musiało zostać uzupełnione mąką.
Krok 5:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnej puszki rybnej do smaku: może to być saura, sardynka, makrela, różowy łosoś. Potrzebujesz puszki o pojemności 250 g.
Krok 6:
Rozgnieć ryby w puszkach wraz z płynem widelcem. Jeśli ryba ma duże kości lub grzbiet, usuń je.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser użyj takiego, który łatwo się topi i lubi smak.
Krok 8:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać.
Krok 9:
Opłucz koperek zimną wodą, strząśnij i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć dowolnej innej zieleni do smaku: pietruszki, kolendry.
Krok 10:
W misce połącz ryby w puszkach, jajka na twardo, tarty ser i zioła.
Krok 11:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Naczynie do pieczenia (mój rozmiar to 24 * 18 cm) posmaruj olejem roślinnym. Wlej połowę ciasta do formy i spłaszcz. Prawidłowo przygotowane ciasto samo się rozprowadza w formie.
Krok 13:
Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie, lekko nie sięgając po brzegi.
Krok 14:
Na nadzienie ostrożnie wlej pozostałe ciasto. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 30 minut. Dokładny czas zależy od cech piekarnika i wielkości naczynia do pieczenia - jeśli forma jest mała, warstwa ciasta w niej będzie grubsza i odpowiednio będzie dłużej pieczona. Jeśli kształt jest szeroki, warstwa ciasta będzie nieco cieńsza i szybciej się upiecze. Więc miej oko na swoje ciasto.
Krok 15:
Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g