skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z kurczakiem i serem? Taka przekąska jest przygotowywana bardzo szybko, dosłownie, w 15 minut, jeśli produkty są dla niej przygotowane z wyprzedzeniem. Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i zagotuj w osolonej wodzie. Wystarczy gotować przez około 20 minut od momentu zagotowania bulionu, jeśli kawałek mięsa jest mały. Możesz użyć mięsa z dowolną inną częścią kurczaka, najważniejsze jest, aby dobrze oddzielić je od kości.
Krok 2:
Pozwól filetowi z kurczaka ostygnąć i pokrój go na małe kawałki. Twardy ser zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem.
Krok 3:
Dodaj marynaty do swoich składników na przekąskę. Nadadzą nadzieniu pikanterii i przyjemnej kwaskowatości. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.
Krok 4:
Orzechy włoskie poprawią smak przekąski i sprawią, że będzie ona bardziej wyrafinowana i przyjemna. Obrane orzechy włoskie umyć, osuszyć w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni bez oleju. Drobno posiekaj je nożem lub zmiel wałkiem do ciasta.
Krok 5:
Umyj świeży koperek i pietruszkę, osusz na ręczniku papierowym i pokrój nożem.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 7:
Umieść wszystkie przygotowane składniki w głębokiej misce lub misce blendera i zmiel. Jednak masa nie powinna stać się papkowata, małe cząsteczki orzechów i innych składników powinny być wyczuwalne w nadzieniu bułki.
Krok 8:
Napełnij nadzienie do bułki majonezem. Jeśli nadzienie nie smakuje wystarczająco słone, dodaj sól do smaku i wymieszaj.
Krok 9:
Rozłóż cienki ormiański chleb pita na prostej powierzchni roboczej. Chleb pita może być duży prostokątny lub mały okrągły, każdy z nich będzie musiał zostać zwinięty w rolkę. Jeśli chleb pita jest świeży, miękki i wystarczająco wilgotny, można go natychmiast rozprowadzić nadzieniem, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Jeśli chleb pita leżał już w domu przez kilka dni, najprawdopodobniej wyschł, nadaje się również do przygotowania takiej przekąski, należy go namoczyć majonezem.
Krok 10:
Aby to zrobić, ostrożnie rozwiń chleb pita, aby się nie rozerwać, nałóż cienką warstwę majonezu, pozwól mu się namoczyć i rozprowadź nadzienie. Zwiń nadziewany chleb pita w bułkę. Zawiń bułkę pita w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny, aby bułka przybrała pożądany kształt.
Krok 11:
Podawaj bułkę pita z kurczakiem i serem do stołu. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g