Rolada pita z kurczakiem i serem

Prosta, smaczna i świąteczna przekąska! Kurczak i ser są podstawą wielu różnych sałatek, doskonale komponują się z wieloma innymi składnikami i produktami, sprawiają, że smak potrawy jest bogaty i jasny, a samo danie pożywne. A jeśli zawiniesz te produkty w ormiański chleb pita, otrzymasz oryginalną przekąskę, która nie tylko będzie miała wiele ze swojego smaku, ale także zachwyci oko swoim projektem i prezentacją. Bułka pita nie tylko uzupełni lunch lub kolację w zwykłe dni powszednie, ale także ozdobi świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 4-10 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z kurczakiem i serem? Taka przekąska jest przygotowywana bardzo szybko, dosłownie, w 15 minut, jeśli produkty są dla niej przygotowane z wyprzedzeniem. Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i zagotuj w osolonej wodzie. Wystarczy gotować przez około 20 minut od momentu zagotowania bulionu, jeśli kawałek mięsa jest mały. Możesz użyć mięsa z dowolną inną częścią kurczaka, najważniejsze jest, aby dobrze oddzielić je od kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól filetowi z kurczaka ostygnąć i pokrój go na małe kawałki. Twardy ser zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj marynaty do swoich składników na przekąskę. Nadadzą nadzieniu pikanterii i przyjemnej kwaskowatości. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie poprawią smak przekąski i sprawią, że będzie ona bardziej wyrafinowana i przyjemna. Obrane orzechy włoskie umyć, osuszyć w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni bez oleju. Drobno posiekaj je nożem lub zmiel wałkiem do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeży koperek i pietruszkę, osusz na ręczniku papierowym i pokrój nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wszystkie przygotowane składniki w głębokiej misce lub misce blendera i zmiel. Jednak masa nie powinna stać się papkowata, małe cząsteczki orzechów i innych składników powinny być wyczuwalne w nadzieniu bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij nadzienie do bułki majonezem. Jeśli nadzienie nie smakuje wystarczająco słone, dodaj sól do smaku i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż cienki ormiański chleb pita na prostej powierzchni roboczej. Chleb pita może być duży prostokątny lub mały okrągły, każdy z nich będzie musiał zostać zwinięty w rolkę. Jeśli chleb pita jest świeży, miękki i wystarczająco wilgotny, można go natychmiast rozprowadzić nadzieniem, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Jeśli chleb pita leżał już w domu przez kilka dni, najprawdopodobniej wyschł, nadaje się również do przygotowania takiej przekąski, należy go namoczyć majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby to zrobić, ostrożnie rozwiń chleb pita, aby się nie rozerwać, nałóż cienką warstwę majonezu, pozwól mu się namoczyć i rozprowadź nadzienie. Zwiń nadziewany chleb pita w bułkę. Zawiń bułkę pita w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny, aby bułka przybrała pożądany kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj bułkę pita z kurczakiem i serem do stołu. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy