skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Tabbouleh z bulgurem? Rozpocznij gotowanie od przygotowania bulguru. Grys dokładnie spłucz, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty.
Krok 2:
Włóż bulgur do rondla z grubym dnem, zalej czystą zimną wodą (w stosunku do jednej szklanki płatków dwie szklanki wody), umieść na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj bulgur przez około 20 minut, aż woda całkowicie odparuje. Kiedy tak się stanie, wlej kilka łyżek oliwy z oliwek na patelnię, wymieszaj i pozwól bulgurowi ostygnąć.
Krok 3:
Umyj i osusz warzywa ręcznikami papierowymi. Lepiej jest używać mięsistych i gęstych pomidorów, aby po pokrojeniu nie zamieniły się w owsiankę. Jeśli pomidory mają grubą skórkę, usuń ją. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Wszystkie warzywa do tej sałatki są drobno posiekane.
Krok 4:
W przypadku świeżych ogórków odetnij końcówki z obu stron i pokrój je również w małe kostki.
Krok 5:
Pokrój paprykę, usuń środek z nasionami. Pokrój miąższ w małe kostki.
Krok 6:
Umyj świeże zioła, osusz. Pokrój zieloną cebulę nożem lub nożyczkami.
Krok 7:
Drobno posiekaj warzywa. Tradycyjnie do sałatki wkłada się dużo zieleni-koperek, pietruszkę, kolendrę. Kto lubi miętowe nuty w sałatkach ze świeżych warzyw, może dodać kilka świeżych liści mięty.
Krok 8:
Umieść warzywa i zioła w głębokiej salaterce.
Krok 9:
Dodaj gotowy bulgur do warzyw, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 10:
Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wymieszaj i podawaj. Smacznego!
Tabbouleh to prosta sałatka warzywna z bulgurem, której ojczyzną są kraje takie jak Liban i Syria, ale często podaje się ją do stołu w innych krajach wschodnich, mogą różnić się kilkoma składnikami, ale podstawa: bulgur i świeże warzywa, warzywa są wszędzie takie same. Z reguły do sałatki dodaje się pietruszkę, koperek, kolendrę i miętę. W razie potrzeby zestaw zieleni można zmienić do smaku.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g