nadzienie twarogowe do naleśników

najsmaczniejsze, najszybsze i najłatwiejsze na śniadanie dla całej rodziny! Nadzienie z twarogu do naleśników jest jednym z ulubionych nadzień deserowych dorosłych i dzieci. Słodki, z rodzynkami i aromatem wanilii, okazuje się delikatny i jednorodny. Nadzienie przygotowuje się w zaledwie 5 minut, będziesz miał czas, aby zrobić to podczas smażenia naleśników.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 28 % 9 g
168 kcal
IG: 0 / 63 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie twarogowe do naleśników? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg najwyższej jakości i pyszny, od tego będzie zależeć smak całego dania. Zawartość tłuszczu może być dowolna, ale im grubszy twaróg, tym smaczniejsze będzie nadzienie. Ale jednocześnie wzrośnie zawartość kalorii, weź to pod uwagę. Twaróg nie powinien zawierać tłuszczów roślinnych, wpływa również na smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrobiłam nadzienie z rodzynkami. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dodać do niego absolutnie dowolne suszone owoce — suszone śliwki, suszone morele, suszone wiśnie, żurawinę. Wybierz suszone owoce bez pestek. Dobrze sprawdzają się również orzechy i czekolada, kandyzowane owoce, płatki kokosowe. Wybierz wypełnienie według własnych upodobań. Lub możesz zostawić nadzienie po prostu twarożkiem, bez dodatków. Opłucz rodzynki (lub inne suszone owoce) i zalej wrzącą wodą — aby zmiękły. Pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania rodzynek na parze zacznij przygotowywać nadzienie. Złóż twaróg do miski, ubij jajko. Zamiast całego jajka możesz użyć tylko żółtek, będą potrzebować 2 sztuk. Dodaj cukier i wanilinę. Zawsze dodaję szczyptę soli do słodkich potraw, działa jak wzmacniacz smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki. Miałem miękki twaróg, więc przeszkadzałem łyżką. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przebić blenderem lub przetrzeć przez sito — w ten sposób nadzienie stanie się bardziej jednorodne. Jeśli twaróg jest bardzo suchy, dodaj łyżkę śmietany lub ciężkiej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tymczasem rodzynki dobrze się gotowały na parze. Odcedź, wyrzuć na sito, a następnie połóż na ręczniku papierowym i wysusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rodzynki do masy twarogowej i dobrze wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziły. Spróbuj farszu. Dla nas jedna łyżka cukru nie wystarczyła, nalałem więcej. To kwestia gustu. Nadzienie jest gotowe. Możesz nadziewać nim naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po prostu posmarowałem nadzienie naleśnikiem, a następnie zwinąłem go w tubę. Możesz owinąć kopertę, Trójkąt, zrobić torbę, istnieje wiele opcji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewane naleśniki lekko podsmaż na maśle i podawaj. Smacznego!

podana ilość nadzienia wystarczyła na około 10 dużych cienkich naleśników.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy