skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli właśnie wyjąłeś go z lodówki, podgrzej go trochę w kuchence mikrofalowej. Zwykle podgrzewam kefir w trybie "rozmrażania". Więc na pewno się nie zwinie
Krok 2:
Wlej rozgrzany kefir do wiadra wypiekacza do chleba. Dodaj jajko.
Krok 3:
Następnie należy dodać olej roślinny i stopione masło.
Krok 4:
Następnie sól i cukier są wysyłane do wiadra wypiekacza do chleba.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Robimy małe zagłębienie i wlewamy drożdże na wierzch. Następnie wybierz żądany tryb. Na mojej maszynie do chleba Redmond ustawiłem tryb "biały chleb", waga 1000 g, skórka jest ciemna.
Krok 7:
10 minut po rozpoczęciu wyrabiania ciasta zwykle zaglądam do maszyny do chleba, aby zobaczyć, jak przebiega proces. Czasami zdarza się, że mąka pozostaje na ścianach lub ciasto przylega do nich. Za pomocą silikonowej szpatułki pomagam trochę wypiekaczowi do chleba. Ale tym razem ugniatanie poszło idealnie.
Krok 8:
Po 3 godzinach i 40 minutach rozległ się sygnał, że chleb jest gotowy. Wyjmujemy go z wiadra. Dajemy czas na ochłodzenie chleba. Nie polecam go ciąć na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g