chleb na kefirze w wypiekaczu do chleba

pyszny chleb z delikatnym miękiszem i apetyczną skórką. Ten przewiewny chleb jest również dobry sam w sobie. A jeśli rozsmarujesz na nim masło i nałożysz warstwę dżemu lub dżemu ... to może nie wystarczyć jeden bochenek. I będę musiał upiec jeszcze jeden.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 73 % 41 g
247 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli właśnie wyjąłeś go z lodówki, podgrzej go trochę w kuchence mikrofalowej. Zwykle podgrzewam kefir w trybie "rozmrażania". Więc na pewno się nie zwinie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rozgrzany kefir do wiadra wypiekacza do chleba. Dodaj jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie należy dodać olej roślinny i stopione masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie sól i cukier są wysyłane do wiadra wypiekacza do chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy małe zagłębienie i wlewamy drożdże na wierzch. Następnie wybierz żądany tryb. Na mojej maszynie do chleba Redmond ustawiłem tryb "biały chleb", waga 1000 g, skórka jest ciemna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    10 minut po rozpoczęciu wyrabiania ciasta zwykle zaglądam do maszyny do chleba, aby zobaczyć, jak przebiega proces. Czasami zdarza się, że mąka pozostaje na ścianach lub ciasto przylega do nich. Za pomocą silikonowej szpatułki pomagam trochę wypiekaczowi do chleba. Ale tym razem ugniatanie poszło idealnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 3 godzinach i 40 minutach rozległ się sygnał, że chleb jest gotowy. Wyjmujemy go z wiadra. Dajemy czas na ochłodzenie chleba. Nie polecam go ciąć na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy