chleb Borodinsky w wypiekaczu do chleba

domowa wersja zdrowego i pysznego chleba! Nie tak dawno temu kupiłam Wypiekacz do chleba. Moim pierwszym przepisem kulinarnym był chleb Borodinsky. Jedzenie okazało się bardzo smaczne i bardzo apetyczne. Teraz podzielę się z wami sposobem jego przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 83 % 44 g
237 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

zaczynamy przygotowywać chleb Borodinsky ' ego od tego, że dokładnie gotujemy 4 łyżki słodu w 80 gramach wrzącej wody, a następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 5-7 minut. Następnie wkładamy wszystkie pozostałe powyższe składniki (z wyjątkiem wody) do wypiekacza do chleba. Teraz bierzemy wodę, dodajemy do niej bogaty słód, mieszamy całą masę i dodajemy do wypiekacza do chleba. Ponownie dobrze wymieszaj całą masę, Zamknij maszynę do chleba i włącz tryb ciasta żytniego. Przez cały czas gotowania monitorujemy nasz przyszły chleb. Po około 30-35 minutach nasz domowy chleb Borodino. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy