skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania Minestrone.
Krok 2:
Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, cebulę. Cukinia, łodyga selera, papryka i pomidory są również spłukiwane. Usuń łodygę i nasiona z papryki.
Krok 3:
Pokrój wszystkie warzywa w małe kostki. W przepisie dla wygody użyto krajalnicy do warzyw. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora.
Krok 4:
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij cebulę, marchewkę i seler do smażenia na dużym ogniu. Nie zapomnij wymieszać warzyw, aby się nie przypaliły. Gotuj, aż cebula i marchewka nabiorą lekko złotego odcienia.
Krok 5:
Wyślij ziemniaki i paprykę na patelnię, wszystko ponownie wymieszaj. Lekko zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez około pięć minut, mieszając je od czasu do czasu.
Krok 6:
Zalej zawartość garnka bulionem. Możesz użyć dowolnego bulionu. Jeśli trzymasz się postu, użyj bulionu warzywnego lub zwykłej wrzącej wody. Zrób ogień do maksimum, sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą półgotowane (około pięciu do siedmiu minut).
Krok 7:
Dodaj cukinię i pomidory do wszystkich składników, gotuj przez kolejne dwie do trzech minut.
Krok 8:
Wyślij makaron do zupy, wszystko wymieszaj i pozostaw garnek na kuchence na 5 minut.
Krok 9:
Dodaj drobno posiekane warzywa do zupy, spróbuj ponownie na soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką, zdejmij z ognia i pozwól mu parzyć przez 15-20 minut(w tym czasie makaron osiągnie gotowość, a zupa będzie nasycona aromatami wszystkich warzyw.)
Minestrone przyszedł do nas ze słonecznych Włoch. Sama nazwa oznacza "dużą zupę", co nie jest zaskakujące, ponieważ to pierwsze danie jest przygotowywane z dużej ilości sezonowych warzyw.
nie ma ścisłego przepisu na przygotowanie Minestrone.
głównymi składnikami "dużej zupy" są przede wszystkim warzywa, a dla sytości zwyczajowo dodaje się makaron lub ryż.
częściej robię minestrone z makaronem, podczas serwowania dodaję do talerza garść startego parmezanu i świeżych ziół.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal / 100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g