lody z suchej śmietany

smakuje jak lody i tylko dwa składniki! Gotuj i ciesz się! Jakoś znalazłem taki bardzo prosty przepis na pyszne domowe lody. Wszystko wyszło za pierwszym razem! Często przygotowujemy lody latem i dodajemy do nich owoce, orzechy, czekoladę. Smak nie jest gorszy niż wersja sklepowa, a gotowanie jest niezwykle łatwe. Spróbuj!
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 35 % 11 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 15 min

1. Śmietankę rozcieńczamy zimnym mlekiem (w proporcjach najlepiej skupić się na informacjach producenta wskazanych na opakowaniu).

2. Teraz zaczynamy ubijać rozcieńczoną śmietanę. Ważne jest, aby rozpocząć proces z małą prędkością i stopniowo go zwiększać. Ubijaj do gęstych, stabilnych szczytów.

3. Przenieś masę do formy, włóż do zamrażarki na 2,5 godziny. Kiedy czas minie, przyszłe lody muszą zostać ponownie ubite - zapobiegnie to krystalizacji masy.

4. Wkładamy go do zamrażarki w tym samym czasie, po czym formujemy kulki, pięknie układamy je w miseczkach i dekorujemy według własnego gustu.

miłej uczty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sucha śmietana - 567   kcal/100g
  • Sucha śmietana sojowa - 500   kcal/100g

Podobne przepisy