lody z suchej śmietany
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Śmietankę rozcieńczamy zimnym mlekiem (w proporcjach najlepiej skupić się na informacjach producenta wskazanych na opakowaniu).
2. Teraz zaczynamy ubijać rozcieńczoną śmietanę. Ważne jest, aby rozpocząć proces z małą prędkością i stopniowo go zwiększać. Ubijaj do gęstych, stabilnych szczytów.
3. Przenieś masę do formy, włóż do zamrażarki na 2,5 godziny. Kiedy czas minie, przyszłe lody muszą zostać ponownie ubite - zapobiegnie to krystalizacji masy.
4. Wkładamy go do zamrażarki w tym samym czasie, po czym formujemy kulki, pięknie układamy je w miseczkach i dekorujemy według własnego gustu.
miłej uczty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sucha śmietana - 567 kcal/100g
- Sucha śmietana sojowa - 500 kcal/100g